Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

86. Загальна характеристика підготовчого етапу проведення документальної перевірки.

Підготовчий етап проходить у податковому органі. Він зводиться до планування перевірки і вирішення низки організаційних питань.

  • Планування перевірки полягає в уточненні строку її проведення, визначенні обсягів робіт, що необхідно виконати, кадрових ресурсів, необхідних для проведення перевірки та ресурсу часу для її здійснення. Підсумкових документом планування є програма (план) перевірки. Це внутрішній робочий документ, який в деяких випадках може мати гриф ДСК.

Питання, що підлягають перевірці можна поділити на такі групи:

I. Вивчення установчих даних: інформації про створення підприємства, про його фактичну діяльність; документів підтверджуючих державну реєстрацію і взяття на облік. Також дається характеристика системи бухгалтерського обліку, зазначаються дані про відкриті (закриті) рахунки в банках, а також за який період і з яких питань була проведена попередня перевірка.

II. Оцінка стану ведення бухгалтерського і податкового обліку: перевірка відповідності показників балансу даним синтетичного та аналітичного обліку; перевірка правильності обліку грошових коштів та грошових документів, довгострокових та короткострокових позик, необоротних активів та фінансових інвестицій; встановлення правильності та повноти визначення валового доходу і валових витрат (у розрізі окремих складових), нарахування амортизації з метою оподаткування.

III. Перевірка правильності обчислення загальнодержавних та місцевих податків та зборів.

  • Організаційні заходи з підготовки до перевірки включають: вивчення специфічних нормативно-правових актів, що регулюють діяльність платника податків; повідомлення платника податків про перевірку; формування контрольно-перевірочної бригади та проведення її інструктажу; оформлення посвідчень на право перевірки.

Про проведення перевірки платник має бути повідомлений за 10 днів до її початку. Посвідчення на право перевірки виписується на кожного члена бригади. У посвідченні обов'язково мають бути указані вид перевірки, підстава для її проведення (посилання на відповідну статтю Указу №817), дата початку і термін проведення перевірки. Згідно законодавства термін планової виїзної документальної перевірки не повинен перевищувати 30 робочих днів. Виняток складають суб'єкти підприємницької діяльності з річним сукупним валовим доходом понад 20 млн. грн. Для них термін може бути продовжений. Після закінчення терміну, указаному у посвідченні платник має право не допустити податкових інспекторів на перевірку. Крім того, посвідчення на перевірку має бути виписане на адресу конкретного підприємства.

 Існують розбіжності між різними законодавчо-нормативними актами щодо визначення тривалості перевірки. Згідно з Законом України "Про державну податкову службу в Україні" № 509 від 04.12.1990 р:

Вид перевірки

Тривалість

Продовження термінів проведення

Загальна, максимально дозволена тривалість перевірки <

Для всіх платників

Для суб'єктів малого підприємництва

Для всіх платників

Для СМП

Для всіх платників

Для СМП

Планова виїзна

20

10

10

5

30

15

Позапланова виїзна

10

5

5

2

15

7