Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

76.Сутність та зміст податкового контролю. Порівняти визначення понять: «контроль», «фінансовий контроль», «податковий контроль».

 Податковий контроль - це діяльність уповноважених органів з встановлення відповідності фактично нарахованих і сплачених сум податків (обов'язкових платежів) тим сумам, які слід було нарахувати і сплатити відповідно до вимог чинного законодавства.

Зміст податкового контролю включає наступні елементи:

1. вірогідне визначення фактичного стану операцій платника, пов'язаних з нарахуванням та сплатою податків;

2. визначення сум податків і зборів, спираючись на встановлені чинним законодавством елементи оподаткування (платник, об'єкт, ставки, пільги, порядок обчислення і терміни сплати до бюджету), виходячи з проведених платником операцій;

3. порівняння фактично нарахованих і сплачених платником сум податків і тих сум, які слід було нарахувати відповідно до чинного законодавства;

4. оцінка ступеня відхилень фактичних сум податків від заданих параметрів;

5. виявлення причин і наслідків даних відхилень;

6. вживання заходів щодо усунення виявлених порушень і запобігання їх у діяльності платника в майбутньому.

Контроль як функція управління — це система спостереження і перевірки процесу функціонування відповідного об'єкта з метою встановлення відхилень від заданих параметрів.

Фінансовий контроль являє собою сукупність видів, форм і методів перевірки законності і доцільності здійснення фінансових операцій та реалізації на цій основі завдань фінансової політики.

Фінансовий контроль — це діяльність повноважених органів та їх посадових осіб з перевірки виконання вимог законодавства у сфері фінансової діяльності та застосуванню в передбачених законом випадках, що відповідають мірам впливу.

77. Функції податкового контролю.

Податковий контроль - це діяльність уповноважених органів з встановлення відповідності фактично нарахованих і сплачених сум податків (обов'язкових платежів) тим сумам, які слід було нарахувати і сплатити відповідно до вимог чинного законодавства.

Функції податкового контролю: ревізійна;профілактична;репресивна;інформаційна;мобілізуюча. Первинними є ревізійна та репресивна функції.

Ревізійна функція полягає у встановленні відповідності здійснених операцій чинному законодавству. Профілактична функція полягає у попередженні та запобіганні правопорушенням податкового законодавства існування лише можливості здійснення перевірки, яка зовсім необов'язково буде проведена, психологічно діє на платника і попереджає порушення податкового законодавства. Окрім державного податкового контролю існують внутрішньогосподарський і незалежний аудиторський контроль, які мають на меті виявлення і виправлення порушень до завершення податкового періоду. Репресивна функція полягає у тому, що у разі виявлення порушень податкового законодавства платник обов'язково притягується до відповідальності. Інформаційна функція полягає у тому, що інформація, яка отримана в процесі контролю і узагальнення його результатів, може служити основою для прийняття управлінських рішень і внесення змін у податкове законодавство тощо. Мобілізуюча функція полягає в тому, що донараховані за результатами перевірок суми податків і обов'язкових платежів підлягають внесенню до бюджету і цільових фондів. цю функцію податковий контроль виконує у разі виявлення порушень, які призвели до заниження сум податків і обов'язкових платежів.

Розглянуті функції взаємопов'язані між собою, і від рівня виконання одних функцій залежить ефективність виконання інших. Наприклад, ефективність профілактичної функції залежить від того, наскільки суворою є система відповідальності за порушення податкового законодавства.