Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

71. Види податкових ризиків, їх характеристика. Чому класифікація податкових ризиків залежно від суб’єкта ризику є умовною?

Податковий ризик - це економічна категорія, що відображає особливості сприйняття заінтересованими суб'єктами економічних відносин об'єктивно існуючих невизначеності, конфліктності, притаманних податковій системі, що призводить до порушення принципів оподаткування та до фінансових втрат, пов'язаних з процесом оподаткування.

      Податковий ризик необхідно розглядати з різних позицій: з боку платників податків та з боку держави (відповідальних і зацікавлених державних структур).

 Види ризиків для держави:

      Ризик економічної кризи виникає у результаті погіршення макроекономічної ситуації в країні. При еластичній податковій системі зниження обсягів виробництва автоматично призведе до зменшення податкових надходжень до бюджету. У нееластичній податковій системі в разі спаду виробництва насамперед виникає ризик втрат у платника.

Ризик податкової політики, пов'язаний з введенням нових податків, зменшенням або збільшенням податкових ставок, запровадженням або скасуванням пільг тощо. Зміни у податковій політиці можуть призвести до втрат як у держави так і у платника. Наприклад зменшення податкових ставок, введення нових пільг може спричинити втрати бюджету. Протилежні заходи сприятимуть виникненню ризику збільшення податкового тягаря або ризику мінімізації податків у платника.

 Ризик прогнозування та планування податкових надходжень пов'язаний з недосконалістю цього процесу. Насамперед від помилок прогнозування та планування податків може постраждати держава. Так, якщо план податкових надходжень буде завищений і нереальний, то можуть виникнути труднощі з виконанням бюджету і мобілізацією необхідних для покриття запланованих видатків коштів. Але негативні наслідки цього процесу можуть торкнутися також і платників, оскільки може бути посилено податковий контроль.

Ризик уникнення оподаткування зумовлений насамперед фіскальною психологією платника. Його підсилюють причини нормативно-правового характеру. Платник намагається використовувати "лазівки" в законодавстві, подвійне тлумачення тих чи інших положень на свою користь. Цей ризик зростає за умов великої кількості податкових пільг, коли платники намагаються штучно обґрунтувати підстави для їх застосування.

Причини нормативно-правового характеру призводять також до ризику порушення податкового законодавства. Ця група чинників спричиняє можливість втрат як у держави, так і у платників.

 Недоліки організаційно-правового характеру спричиняють ризик адміністрування. Недостатній рівень облікової роботи, недосконала організація наглядової діяльності, низька кваліфікація податківців зменшують ефективність управління податковим боргом, результативність податкового контролю. У результаті суми податкового боргу списуються, багато порушень залишається не виявленими. Отже, зростає ризик бюджетних втрат.

Види ризиків для платника

Ризики посилення податкового тягаря властиві економічним проектам тривалого характеру, таким як нові підприємства, інвестиції в нерухомість і устаткування, довгострокові кредити. До таких ризиків відносяться не тільки встановлення нових податків і зростання ставок вже існуючих, але й скасування податкових пільг.

Платники намагаються мінімізувати податки і уникати оподаткування з метою зниження податкового тиску, що склався в умовах діючого законодавства. Оскільки економічна діяльність зазвичай пов'язана з витратами і не може бути безкоштовною, то й оптимізація податків завжди має деяку ціну. Отже виникає ризик втрат від мінімізації податків.

      Ризик податкового контролю виникає у зв'язку з можливими втратами через сплату фінансових та адміністративних санкцій, передбачених за правопорушення податкового законодавства. Іншими словами - це ризик неусвідомленого порушення податкового законодавства або свідомого ухилення від сплати податків. 

 Ризики карного переслідування. Істотні фінансові втрати можуть виникнути в платників податків і в межах карного переслідування за здійснення правопорушень, передбачених статтями Кримінального кодексу України. Карне переслідування автоматично означає витрати на кваліфікований супровід. Ці ризики прямо стосуються не тільки платників податків, що ухиляються від сплати податків, але і зовсім добропорядних підприємств платників податків з великими фінансовими показниками.

 Крім цього існує ряд малоймовірних специфічних податкових ризиків, що не цілком піддається класифікації, негативний вплив яких, проте, може бути досить великим. Так, у випадку підвищеної публічної уваги податкової міліції до підприємства може виникнути багато додаткових проблем.