Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія права -Київ 2012 Шляхов-Дідич(с).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
372.27 Кб
Скачать
  1. Колізійні норми, як різновид спеціалізованих норм

Законодавство будь-якої держави стикається з проблемою неузгодженості його положень, тому системність права забезпечується за допомогою декількох факторів, основним серед яких є:

  • Правотворчість

  • Подолання прогалин в праві та законодавстві

  • Подолання колізій

Правові колізії – протиріччя, що потребують правового вирішення, які визначають якість права та ступінь його ефективності. Складність суспільних відносин за формою, змістом, структурою та сферою потребує наявності спеціальних норм, що характеризує як колізійні.

Колізійні норми є різновидом спеціалізм норм, які забезпечують не суперечливість права та його узгодженість.

Специфіка колізійних норм, як засобу подолання конфлікту у праві виявляється у їх функціях, предметі регулювання, змісті та структурі.

Функції колізійних норм зумовлюються напрямками їх впливу на суспільні відносини.

Серед найбільш важливих функцій є:

Соціально-політичні змістом яких є забезпечення можливості реалізувати інтереси суб’єктів в сфері соц. – економічних відносин.

Спеціально-юридичні функції:

  • Обслуговуюча, подолання протиріч між нормами, що виник в силу об’єктивних причин.

  • Стимулююча, змістом є забезпечення ефективної дії правових норм.

  • Забезпечення законності – усунення юридичних помилок, які є результатом діяльності нормотворчих органів.

Специфіка колізійних норм виявляється в характеристиці тих об’єктів, які є предметом їх регулювання. При цьому в юридичні літературі склалося 2 основні підходи до характеристики об’єкту колізійних норм:

1 підхід: оскільки колізійні норми є різновидом спеціалізованих, що не регламентують суспільні відносини, а націлені на забезпечення узгодженості окремих норм, то вони не мають самостійного об’єкту, а регулюють ту сферу відносин, яка регламентується нормами, що протиріччать. (Мюлерсон)

2 підхід: колізійні норми забезпечують ефективність регулювання суспільних відносин, а тому мають самостійний предмет правового регулювання, який склад можливі варіанти дій суб’єктів щодо вибору та застосування правових норм до певних протирічних ситуацій. (Скакун, Малько)

Застосування права, що має колізійну характеристику здійснюється відповідно до 3 правил:

  1. При розходженні норм, що прийнятті різними державними органами, перевага надається тим нормам, що прийнятті вищестоящими органами.

  2. При розходженні норм, що прийняті одним органом у різний час, перевага нормі, яка прийнята пізніше.

  3. У випадку протиріччя норм різноманітних юридичної сили, перевага – норма вищої юридичної сили.

В якості змісту колізійні норми виділяють наступні елементи:

  1. Інтелектуальний, характеризує сконцентрованість законодавцем модель, усунення конфліктів, що можливі між приписами.

  2. Вольовий, що надає можливість забезпечити усунення конфліктів між нормами загального характеру, відображаючи інтереси законодавства.

  3. Норм-юридичний складає ті суспільні відносини та правила застосування приписів, що мають місце у випадку суперечності норм.

Різноманітність правових колізій визначає різноманітність колізійних норм, що класифікують на 4 основні групи:

  1. Темпоральні норми, що є засобом вирішення колізій між різночасоводіючими нормами, тобто між такими нормами, що прийняті в різний час по одному і тому є питанні. Існування забезпечує стабільність права та необхідністю прийняття органами правотворчості різноманітних приписів, які в свою чергу регламентують одні і ті ж самі відносини по-різному. Темпоральними нормами встановлюють загальний колізійний принцип, шляхом перерахування виключень з права або конкретизацію цього права до певних обставин.

  2. Просторові колізійні норми, що забезпечують ліквідацію колізій між тими принципами, які діють у різноманітних просторових межах. Їх існування зумовлене не співпаданням меж дії суспільних відносин, та норм, які їх регулюють, в наслідок зміни меж правового регулювання, що і зумовлю конфлікт між нормами які діють на різних територіях. Ці колізії між нормами суб’єктів федеративної держави, а також нормами міжнародного та національного права.

  3. Ієрархічні, які застосовують з метою усунення колізій, які виник між правовими нормами різної політичної сили. Саме ці норми забезпечують субординаційні відносини в середині правої системи. Причинами ієрархічних колізій є наявність права нормотворчих органів видавати різноманітні за змістом норми по одному і тому ж питанню та недостатня інформованість органів різноманітного субординаціного підпорядкування про наявність норм з метою попередження повторного прийняття аналогічного припису.

  4. Змістовні колізійні норми надають можливість вирішити конкуренцію загальних і спеціальних норм.

Таким чином наявність колізійних норм та їх удосконалення є важливим напрямком у розвитку і вдосконалення сучасного законодавства. Саме ці норми є основними засобами ліквідації суперечностей та недосконалості правого регулювання

Завданням цих норм є вирішення протиріч між нормами різного рівня, засновуючись та 3 основних принципах:

  • Верховенство конституції;

  • Прийняття норм підзаконного характеру на основі, на виконання і у відповідності до закону;

  • Найнижча юридична сила актів локального характеру.

  • Змістовні надають можливість вирішити протиріччя між нормами загального та спеціального характеру, тобто нормами, що встановлюють принципи регулювання та тими приписами, що конкретизують ці принципи до певної сфери відносин чи спеціальних суб'єктів (норми Конституції України та Закону України "Про пенсійне забезпечення").

Отже, наявність колізійних норм та їх вдосконалення є важливим напрямком розвитку сучасного законодавства, оскільки саме ці норми є основним засобом ліквідації протиріч та вдосконалення правового регулювання в цілому.