Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія права -Київ 2012 Шляхов-Дідич(с).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
372.27 Кб
Скачать
  1. В залежності від форми:

нормативно-правові акти – тобто юридичні документи, що встановлюють змінюють або припиняють дію норм права, приймаються уповноваженими суб’єктами, шляхом правотворчої діяльності.

індивідуальні акти – тобто правові акти, що видаються уповноваженим суб’єктом та націлені на реалізацію або роз’яснення норм права або на їх правильне застосування в свою чергу індивідуальні акти поділяються:

акти, директиви – тобто такі правові акти які направлені на посилення дисципліни, дотримання, виконання, використання або застосування норм права.

правозастосовні акти (акт застосування правої норми), що являють собою рішення переважно оформлене документально яке прийнято компетентним органом на основі і у відповідності до правових норм та спрямоване на безпосереднє регулювання відносин у сфері права між чітко визначеними суб’єктами.

інтерпретаційні акти – тобто акти, що відображають результат офіційного тлумачення норм права, що націлений на роз’яснення умов та порядку реалізації тієї норми права яка тлумачиться.

  1. В залежності від статусу правових актів:

нормативні акти – юридичний документ, що є загально обов’язковим для всього населення, приймається законодавчим органом, має найвищу юридичну силу.

індивідуальні акти - юридичні документи, що розраховані на чітко визначену ситуацію та адресовані конкретному суб’єкту.

  1. За часом дії:

постійні

тимчасові

єдиноразові

  1. В залежності від статусу суб’єкта прийняття:

акти державних органів влади

акти міжнародних органів

акти підприємств, установ, організацій

  1. Нормативно-правовий акт: поняття та види

Тема 5 * 4.Нормативно-правовий акт: поняття та види

Основним різновидом правових активі є нормативно-правовий акт – який встановлює змінює або припиняє дію правових норм. В юридичній літературі – поняття нормативно-правового акту розуміється не однозначно – - це офіційний письмовий документ який приймається уповноваженим органом держави та визначає зміст правового регулювання (за А.Я. Сухарев, П.М. Рабінович)

- документ, що приймається народом або органом державної влади як місцевого самоврядування та забезпечує регулювання суспільних відносин (Піголкін А.С.)

- форма виразу волі щодо розв’язання спорів державного та суспільного життя.

Визначаючи поняття нормативно-правий акт слід виокремити його ознаки:

  1. має творчий характер, розробка та прийняття здійснюється спеціально-уповноваженими суб’єктами які мають офіційний статус;

  2. юридична сила акту залежить від статусу суб’єкту правотворчості;

  3. розробка, прийняття нормативно-правових актів базується на певних принципах та соціальними факторами;

  4. це юридичний документ, що має визначену назву, реквізити та певну структуру;

  5. є результатом безпосередньої, делегованої або санкціонованої правотворчості;

  6. має загальний характер оскільки поширюється на невизначене коло суб’єктів та невизначене коло відносин;

  7. потребує конкретизації, низини за ієрархією актами;

  8. породжує юридичні наслідки;

  9. охороняється державою.

НОРМАТИВНО-ПРАВОВИЙ АКТ – це особливий різновид правового акту який приймається уповноваженим суб’єктом правотворчості наділений певною юридичною силою та становить самостійний елемент в ієрархії законодавства держави.

Нормативно-правовий акт є особливим документом в положеннях якого закріплюється зміст правової норми та він націлений на регулювання суспільних відносин шляхом встановлення дозволів, заборон та зобов’язань, оскільки нормативно-правові акти являють собою складну розгалужену систему, вони можуть бути класифіковані за наступними критеріями: