Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія права -Київ 2012 Шляхов-Дідич(с).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
372.27 Кб
Скачать
  1. Співвідношення норми права та статті нормативно-правового акту

Загальнообов’язковість правової норми та її формальний аспект забезпечуються шляхом її викладу у тексті юридичного документу. При цьому, норму права не слід ототожнювати ні з її текстом, ні з його структурними елементами, оскільки правовий текст завжди є ширшим за обсягом та інформацією, аніж правова норма. По-перше, нормативний акт може вміщати різноманітну інформацію стосовно мети і завдань акту, дефініції. По-друге, в статті акту фіксується лише частина правового правила. Суб’єкт в процесі інтерпретації змісту всіх статей відтворює цілісну правову норму.

Реалізація правової норми пов`язується з необхідністю її правового закріплення. Це передбачає викладення змісту правової норми, у змісті та структурі нормативно - правового акту або декількох нормативно-правових актів.

Способи закріплення, технічний прийом викладення норм пава:

1. Прямий (повний), коли норма права та стаття нормативно-правового акту збігається як за змістом так і за структурою.

2. Складний (відсилочний, абстрактний, казуальний) коли правова норма та стаття нормативного-правового акту не збігається між собою.

При цьому можливі два аспекти співвідношення норми права і статті нормативного акту:

І. За повнотою викладу норми у статті нормативно-правового акту:

А) повний спосіб, коли елементи норми прямо формулюються у статті (можливо і не повністю) без посилання на інші статті чи акти.

Усі особи, молодші 18 років, приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому до досягнення 21 р. щороку підлягають обов’язковому медичному огляду (ст. 191 КЗпП України)

Б) відсилочний спосіб, коли елементи правової норми не розкриваються повністю в одній статті, а дається посилання на інші статті цього нормативного акту.

Звільнення від відбування покарання з випробуванням застосовується до неповнолітніх відповідно до ст. 75-78 цього кодексу (ст. 104 КК України).

В) бланкетний спосіб є різновидом відсилочного. Його своєрідність виявляється у посиланнях не на нормативні положення даного закону, а на інший нормативний акт також його суть полягає у конкретизації положень НПА, самостійними актами.

Молодим спеціалістам – випускникам державних навчальних закладів надається робота за фахом на період не менше 3-х років у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (ст. 197 КЗпП України)

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням (ч.1 ст. 175 КУпАП)

ІІ. В залежності від рівня нормативного узагальнення розрізняють:

А) абстрактний спосіб, що передбачає виклад правової норми, шляхом узагальнення фактичних даних чи дій з використання їх родових ознак

Норма ЦК, що регулює правила застосування цивільного законодавства по аналогії: при неможливості використання аналогії закону права та обов’язки сторін визначаються, виходячи із загальних основ та сенсу цивільного законодавства і вимог розумності та справедливості.

норма цивільного законодавства, що визначає ознаки юридичних осіб

Б) казуїстичний спосіб надає можливість викласти норму шляхом перерахування чи вказівки на індивідуальні ознаки.

Наприклад, норма, що визначає перешкоди до укладення шлюбу:

  • наявність іншого шлюбу;

  • наявність відносин родства;

  • недієздатність хоча б однієї особи.

норма цивільно-процесуального законодавства, норма господарського-процесуального законодавства, що встановлюють перелік реквізитів відповідних рішень суду