Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Головне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
113.55 Кб
Скачать

2.Взаємозв*язок епств з іншими дисциплінами

Даний курс вивчає питання, які знаходяться на межі з іншими науками. Розглянемо цей взаємозв’язок.

В умовах НТР суттєво змінюється роль людини у виробництві. Якщо раніше людські ресурси були одним із факторів виробництва, то зараз вони стають стратегічним ресурсом. Це пов’язано зі здібністю людини до творчості, яка є основою успішної діяльності. Тому у першому розділі курсу вивчаються проблеми трудових ресурсів на макро- і мікрорівнях; процеси відтворення і управління трудовими ресурсами; трудовий потенціал суспільства і підприємства, показники його використання. У цьому розділі розглядається проблема формування і використання робочої сили, пов’язана з курсами “Управління трудовими ресурсами” та “Управління персоналом”.

У розділах “Ринок праці та його регулювання” й “Соціально-трудові відносини зайнятості” розглядається сутність ринку праці; механізм його функціонування; основні проблеми ринку праці (зайнятість і безробіття); державна політика в сфері зайнятості і соціального захисту населення; необхідність і методи регулювання ринку праці. Ці проблеми вивчаються в курсах “Ринок праці”, “Управління трудовими ресурсами”.

У розділах “Праця як основа життєдіяльності та провідний чинник виробництва” й “Продуктивність і ефективність праці” розглядаються питання сутності праці, її елементи і види, роль в історичному процесі та розвиткові виробництва і суспільства; необхідність, напрямки і резерви підвищення ефективності і продуктивності праці. Ці актуальні проблеми праці та її ефективного використання пов’язані з курсами “Економіка підприємства”, “Організація праці”, “Економіка праці в організації”, “Психологія праці”.

Розділ “Організація праці” вивчає конкретні форми і методи поєднання людей із засобами виробництва; поділ і кооперування праці; організацію, планування і обслуговування робочих місць; покращення умов праці; впровадження оптимальних прийомів і методів праці тощо. Ці проблеми вивчаються у курсах “Організація праці”, “Менеджмент персоналу”.

Важливими питаннями економіки праці є планування та аналіз у сфері праці. План з праці – розділ плану діяльності підприємства. Він дозволяє вирішити такі задачі: досягти економії праці і фонду її оплати; виявити оптимальні пропорції в чисельності персоналу; забезпечити розрахунки продуктивності праці тощо. Розробці плану з праці передує аналіз трудових показників. Ці проблеми вивчаються в курсах “Економіка підприємства”, “Економічний аналіз”, “Планування діяльності підприємства”.

Важливим розділом курсу “Економіка праці і соціально-трудові відносини” є політика доходів і оплата праці. В ньому розглядається поняття: доходи населення, їх структура і види; елементи організації оплати праці; тарифна система оплати праці, форми і системи оплати праці. Ці питання розглядаються при вивченні курсів “Економіка підприємства”, “Соціологія праці”, “Трудове право”, “Менеджмент персоналу”.

Курс “Економіка праці і соціально-трудові відносини” – загально-професійна економічна дисципліна. Вона дозволяє ознайомитися з проблемами, які знаходяться на межі названих дисциплін і питаннями, які безпосередньо вивчає ця дисципліна (система соціально-трудових відносин, механізм її функціонування, міжнародний досвід регулювання соціально-трудових відносин).