Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Головне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
113.55 Кб
Скачать

3.Населення як демоекономічна категорія. Відтворення населення

Населення - це сукупність людей, що прож на певній території,а також є джерелом формув трудових рес. Особливістю є те що населення одночасно формує попит на прод та послуги що виробляють трудові ресурси. Населення є самовідтвор рес. Діяльність супроводж саморозвитком.

Для населення хар такі рухи:

природній- рез проц народжув та смертності

/ міграційний-пов”яз з проц просторового пересування нас, що зумовл політ, економ, соц процесами. Міграц може бути зовн та зовн.

/ соціальний-полягає у зміні осв, професійної,націон структурою нас.

/ економічний рух пов”яз із зміною трудової активності нас, що сприяє відповідному збільшенню або зменш труд рес. Все нас поділ на ек. Активне і не акт.

Екон активне - це частина нас яка пропон свою працю. Кільк це група скл з зайнятих і безробітних які на Дан момент не мають роботи але бажають її отр.До ек акт нал особи від 15 до 70 р. Ек. неактивне нас це та част яка не вход до скл трудов рес.

- учні, студенти, курсанти (денна)

– особи які одержують пенсію за віком або на пільгових умовах

– особи, які одерж пенс у зв”язку з інвалідністю

- особи зайняті веденням дом госп,догг за дітьми

– особи, що не можуть знайти роботу

– особи, що не мають бажання працювати

Демографічними факторами формування трудових ресурсів регіону (обл., країни) є інтенсивність відтворення населення, що залежить від рівня народжуваності – режиму відтворення ( розширене- перевищ кількості народж над числом смертей на 1000 осіб нас, просте відтв-відсутність приросту чис нас, звужене – абсолютне зменшення-депопуляція) і міграційних процесів. Вплив демографічних факторів на викор труд рес виявл через вікову структ нас, тобто співвідн між нас працезд віку і непрац.

4.Людські ресурси:Суть і зміст

Людські ресурси — специфічний і найважливіший з усіх видів економічних ресурсів. Як фактор економічного розвитку людські ресурси — це працівники, що мають певні професійні навички і знання і можуть використовувати їх у трудовому процесі. Вивчення людських ресурсів має велике значення для оцінки ринку праці й розробки відповідної демографічної політики з метою впливу на процеси відтворення населення та його зайнятості.

Специфіка людських ресурсів порівняно з іншими факторами економічного розвитку полягає в тому, що, по-перше, люди не лише створюють, а і споживають матеріальні та духовні цінності; по-друге, багатогранність людського життя не вичерпується лише трудовою діяльністю, а отже, щоб ефективно використовувати людську працю, потрібно завжди враховувати потреби людини як особистості; по-третє, науково-технічний прогрес і гуманізація суспільного життя стрімко збільшують економічну роль знань, моральності, інтелектуального потенціалу та інших особистих якостей працівників, які формуються роками і поколіннями, а розкриваються людиною лише за сприятливих умов.

Залежно від мети дослідження людські ресурси характеризуються різними соціально-економічними категоріями. У цій главі розглянемо ті з них, що використовуються економікою праці: населення, економічно активне населення, трудові ресурси, трудовий потенціал.