Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Головне.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
113.55 Кб
Скачать

51. Інформаційна база, органи та об’єкти моніторингу.

Об’єкти моніторингу

Об’єктами моніторингу виступають спеціально відібрані (базові) підприємства, організації, установи різних форм власності й галу¬зей економіки, окремі соціально-демографічні та професійні групи населення, а також макроекономічні показники, що характеризу¬ють розвиток галузей економіки України.

Основні напрями моніторингу

• соціально-демографічні і міграційні процеси;

• ринок робочої сили, зайнятість та безробіття населення;

• соціально-трудові процеси на підприємствах, в установах та організаціях;

• умови та охорона праці; -доходи і рівень життя населення.

Інформаційна база моніторингу

— матеріали державної централізованої та галузевої статистич¬ної звітності;

— дані базових підприємств, не охоплені державною статис¬тикою;

— дані вибіркових одноразових обстежень підприємств, груп на¬селення, домогосподарств;

— дані спеціальних соціологічних опитувань населення, трудо¬вих колективів та експертів;

— результати досліджень науково-дослідних організацій, задіяних у систему моніторингу.

На державному та регіональному рівнях система показників моніторингу повинна характеризувати:

 міграційні та соціально-демографічні процеси;

 структуру зайнятості, тенденції руху робочої сили, стан сис¬теми підготовки і перепідготовки кадрів;

 проблеми і тенденції безробіття;

 зміни обсягів виробництва продукції;

 доходи й рівень життя населення.

На рівні підприємства аналізуються такі показники:

— загальноекономічний стан підприємства (обсяги виробництва, реалізації, витрат тощо);

— рух кадрів, їх підготовка і перепідготовка, втрати робочого часу;

— умови та охорона праці;

— оплата праці та форми участі підприємств у соціальній під¬тримці своїх працівників;

— стан трудових відносин на підприємстві.

52. Моп та особливості її діяльності.

Завдання МОП — це досягнення якомога повнішої зайнятості населення, підвищення життєвого рівня, задоволеність роботою, навчання, політика в галузі оплати праці, право на колективні пе¬реговори, соціальне забезпечення, охорона праці, захист добро¬буту дітей і жінок, забезпечення необхідним харчуванням і жит¬лом, надання рівних можливостей для загального і професійного навчання.

Основні цілі МОП зводяться до захисту інтересів і прав трудя¬щих та їхніх організацій шляхом регламентації робочого часу, боро¬тьбу з безробіттям, забезпечення гарантій заробітної плати за рівну працю, захист трудящих від професійних захворювань і нещасних випадків на виробництві, захист дітей, підлітків і жінок, регламен¬тацію питань соціального страхування і соціального забезпечення, організацію професійно-технічного навчання трудящих та ін.

Нормотворча діяльність Для перевірки застосування конвенцій у національному законо¬давстві й на практиці МОП створила механізм контролю, заснова¬ний на вивченні комітетом незалежних експертів національного законодавства і практики, а також розслідування конкретних ви¬падків порушення конвенції тристоронніми органами МОП.

Другим, не менш важливим, напрямком роботи МОП є технічна співпраця. Остання має на меті надати своїм членам, як урядам, так і організаціям підприємців і трудящих, сприяння в розробленні національного трудового законодавства, підготовці національних кадрів у соціально-економічній сфері, проведенні різноманітних семінарів і колоквіумів. МОП регламентує широкий спектр питань у сфері соціально-трудових відносин. Основними програмними пріоритетами є: сприяння зайнятості населення; структурна перебудова і соціальна справедливість; рівноправність жінок; соціальний захист інвалідів; вдосконалення управління і розвитку підприємств; покращення умов праці та виробничого середовища; усунення дитячої праці; соціальне партнерство і соціальне забезпечення; галузева діяльність; багатонаціональні підприємства; трудящі мігранти; видавнича діяльність і публікації.

Міжнародне бюро праці — найбільший у світі інформаційно-аналітичний центр із питань праці. МБП діє і як міжнародний видавничий центр. Його публікації — це дослідження з найважли¬віших міжнародних трудових і соціальних проблем, нормативно-довідкові видання, збірники з охорони та гігієни праці, матеріали з освіти працівників тощо.

У Міжнародному бюро праці також діє комп’ютерна система інформації з соціально-трудових питань, яка забезпечує доступ до бібліотеки МБП.