Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!!Moi_shpori.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

10.Адміністративна та операторна форми управлінського труда.

Адміністративна праця - це специфічний вид розумової праці, функціональним призначенням якої є безпосереднє управління діями і поведінкою людей у процесі їх трудової діяльності. Процес адміністративного праці складається з виконання наступних організаційно-адміністративних операцій: службово-комунікаційних (передача і прийом усної інформації шляхом телефонних переговорів, обходу робочих місць, пересування в межах підприємства); розпорядчих (доведення рішень до виконавців шляхом віддачі усних розпоряджень, письмових наказів, вказівок, усного інструктажу в процесі виконання завдань і доручень, складання та затвердження письмових інструкцій); координаційних (взаємна ув'язка роботи підрозділів і служб шляхом проведення нарад і засідань, складання плану-графіка виконання роботи із зазначенням виконавців і термінів); контрольно-оцінних (контроль виконання наказів, рішень нарад, планів, завдань, доручень, оцінка роботи підрозділів і виконавців, заохочення і стягнення). Операторна праця - це, головним чином, праця технічних виконавців по виконанню стереотипних, повторюваних операцій, необхідних для інформаційного забезпечення виробничих і управлінських процесів.

11.Етапи становлення сучасної науки і практики менеджменту.

Менеджмент не з'явився раптово, він не є породженням науковців чи практиків у сфері управління. Менеджмент існує з тих пір, коли почали виникати ділові відносини між людьми, з'явилися перші організації, елементи виробничо-господарської діяльності.В міру зростання спільної діяльності та її ускладнення, поглиблення спеціалізації та кооперації праці, виникла необхідність виділення управління в якості окремого виду трудової діяльності людини на виробництві - управлінської. Як предмет науки менеджмент пройшов певні етапи свого розвитку, які в зарубіжній літературі отримали наступні назви: О домонополістичний етап (до 1900р.); етап "наукове управління підприємством" (з 1900р. до 1930р. в США); етап "адміністративно-бюрократичний підхід" (з 1900р. до 1930р. в Англії, Франції, Німеччині); етап "рух за гуманні стосунки" ( 1930-1950pp. в США); сучасний етап.

12.Основні ознаки домонополістичного етапу.

Цей етап співпадає з періодом домонополістичного капіталізму. У цей час виробництво велося на дрібних підприємствах. Великі підприємства існували лише в державному та військовому секторах. Управління дрібними підприємствами здійснювалося лише на основі практичного досвіду кожного керівника. На державних та військових підприємствах й організаціях переважав авторитарний стиль управління, який передбачав сувору субординацію керівників різних рівнів управління, чітке дотримання статутів тощо. Це було суто адміністративне управління, при якому чітко прослідковувалася підвищена роль головного керівника й використовувалися адміністративно-командні важелі. Таке управління було характерне й для церкви. Зрештою, структура управління католицькою церквою збереглася й до наших часів: папа (головний керівник), кардинали, архієпископи, єпископи й приходські священники. Отже, для цього етапу розвитку менеджменту характерним було: невелика чисельність керівників середньої ланки; малочисельність керівників вищої ланки; підвищена роль лідера; використання адміністративно-командних важелів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]