Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!!Moi_shpori.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

30.Організація менеджменту ват та зат.

ЗАТ і ВАТ, капітал яких складає статутний фонд, що поділено на певну к-ть акцій. Вищим органом управління є загальні збори акціонерів.

Організаційна структура керування ЗАТ (ОСУ) - склад взаємозалежних, взаємозалежних і супідрядних підрозділів апарата керування, які виконують різні функції (планування, дослідження, збут, постачання й уся логістика). Організаційна структура керування відображає форму й устрій суб'єктів керування, способи його внутрішньої організації й зв'язків елементів суб'єкта між собою. Головний елемент ОСУ - підрозділи. Підрозділи - структура горизонтального поділу завдань керування, що вирішують конкретні специфічні завдання, що й домагаються конкретних результатів. Відособлені підрозділи в ОСУ називаються департаментами, таким чином основні типи ОСУ будуються на базі принципу департаменталізації. Наступний елемент ОСУ - форми взаємозв'язки. Вони діляться: вертикальні (лінійні зв'язки - забезпечують рішення завдань, закріплених за різними рівнями керування. Ці взаємозв'язки утворюють ланцюг між рівнями керування. За допомогою цих зв'язків у структурі апарата керування утворюється регулюючі вплив і проявляється вплив "керівник - підлеглий" за допомогою зв'язку. горизонтальні (штабні) зв'язки - забезпечують рішення завдань, приналежних різним підрозділам. Вони забезпечують зв'язок: "відділ - відділ”. У структурі апарата керування ці зв'язки забезпечують обмін інформацією між співробітниками, що працюють у різних відділах. технічні зв'язки - призначені для рішення завдань співробітниками, що перебувають в одному структурному підрозділі. Вони забезпечують зв'язок: "обмін результатами рішення завдань".

31.Суть та класифікація методів менеджменту.

Методи менеджменту – це сукупність способів і прийомів впливу на колектив працівників та окремих виконавців з метою досягнення цілей організації та ефективного виконання її місії. Методи менеджменту покликані забезпечити високу ефективність діяльності колективів, їх злагоджену роботу, сприяти максимальній мобілізації творчої активності кожного його члена, забезпечити своєчасну дієву ліквідацію відхилень від накресленої програми дій. Класифікація: економічні; організаційно-розпорядчі; соціально – психологічні. Економічні методи впливають на майнові інтереси фірм та їхній персонал. З одного боку, вони стимулюють діяльність фірм щодо задоволення інтересів суспільства (система податків, банківських кредитів тощо), з іншого - служать для мотивації роботи персоналу (заробітна плата, премії, винагороди за інновації). Організаційно-розпорядчі методи базуються на об´єктивних законах організації спільної діяльності та управлінні нею, на природних потребах людей в упорядкованій взаємодії між собою, їхньою метою є впорядкування функцій управління, обов´язків і прав працівників, регламентація їхньої діяльності.Сутність соціально-психологічних методів зводиться до способів впливу на особистість та колективи з метою зміни ними своїх настанов у трудовій діяльності та творчій активності, а також на соціальні й психологічні інтереси фірм та їхній персонал (роль і статус особистості, групи, фірми, психологічний клімат, етика поведінки, спілкування та ін.).Соціально-психологічні методи менеджменту поділяються на соціальні та психологічні. До соціальних методів належать: підвищення соціально-виробничої активності; соціальне нормування (встановлення норм відносин між працівниками фірми, правил внутрішнього розпорядку, виробничого етикету, виробітку і неухильне дотримання єдиних цінностей для всього персоналу фірми та ін.); моральне стимулювання (індивідуальне і колективне). Психологічні методи використовуються з метою гармонізації взаємовідносин працівників фірм і встановлення найбільш сприятливого психологічного клімату. До них належать: гуманізація праці (ліквідація монотонності, колірне забарвлення приміщень і устаткування, використання спеціально підібраної музики); психологічне спонукання (заохочення творчості, ініціативи і самостійності); задоволення професійних інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]