Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!!Moi_shpori.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

47.Сучасна класифікація управлінських рішень.

Управлінське рішення — результат альтернативної формалізації економічних, технологічних, соціально-психологічних, адміністративних методів менеджменту, на основі якого керуюча система організації безпосередньо впливає на керовану.

Управлінські рішення здебільшого класифікують за кількома ознаками. 1)За сферою охоплення: загальні рішення — стосуються всієї організації; часткові рішення — стосуються конкретних підрозділів. 2)За тривалістю дії: перспективні рішення — реалізуються понад 1 рік; поточні рішення — реалізуються у короткотерміновому періоді.

3)За рівнем прийняття: рішення на вищому (інституційному) рівні управління; рішення на середньому (управлінському) рівні управління; рішення на нижчому (технічному) рівні управління. 5)За способом обґрунтування: інтуїтивні рішення — ґрунтуються на відчуттях менеджера у правильності вибору; рішення, які ґрунтуються на судженнях (думках, міркуваннях, висновках); раціональні рішення — мають у своїй основі науково обґрунтовані аналітичні процеси. 6)За способом прийняття: одноособові рішення; колегіальні рішення-приймає їх відповідна група менеджерів;колективні рішення —, відповідним колективом. 7)За характером: економічні рішення; технологічні рішення; соціально-психологічні рішення; адміністративні рішення.

48.Технологія розробки управлінських рішень.

Розробка рішень у менеджменті становить основу управлінського процесу. Управлінський процес - це комплекс взаємопов'язаних операцій, що виконуються у певній послідовності і спрямовані на розв'язання конкретних завдань та досягнення поставлених цілей. Операція в менеджменті - це частина управлінського процесу, яка є роботою виконавця над певним видом інформації (*зібрати дані, *провести розрахунки, *підготувати звіт, *передати документ на підпис та ін.). До складових частин управлінської діяльності, пов'язаних з обробкою, прийняттям та реалізацією рішень, відносяться інформаційно-пошукові, письмові (графічні), розрахункові, логічні й аналітичні операції. Опис менеджменту у вигляді взаємопов'язаних операцій і правил їх здійснення є технологією менеджменту. До технології менеджменту висуваються такі вимоги: єдність технологічного процесу, яка повинна забезпечувати поєднання робіт з таким розрахунком, щоб виключити взаємні перешкоди; неперервність технологічного процесу; мінімальна вартість і трудомісткість технологічних процесів; рівномірність завантаження апарату управління.

49.Сучасні методи оптимізації управлінських рішень.

Оптимізація рішення - це процес перебору безлічі факторів, що впливають на результат. Оптимальне рішення - це вбрання з якого-небудь критерію оптимізації найбільш ефективне зі всіх альтернативних варіантів рішення. Основними методами оптимізації є: 1) аналіз; 2) прогнозування; 3) моделювання, яке підрозділяться на логічне, фізичне і экономіко – математичне моделювання. В практичному менеджменті основними методами аналізу є: 1) метод порівняння; 2) індексний метод; 3) балансовий метод; 4) графічний метод; 5) экономіко - математичні методи. Під прогнозуванням в менеджменті розуміється безпосередньо процес розробки прогнозів, тобто науково обґрунтованих думок про можливі стани об'єкту, шляхи і терміни його видозмін. Функціонально прогноз в управлінні представляється як перед планова розробка багатоваріантних моделей розвитку об'єкту управління. Прогноз носить характер вірогідності і може зазнавати зміни під впливом змінних умов зовнішнього і внутрішнього середовища організації. Процес моделювання умовно підрозділяють на три етапи: 1) аналіз теоретичних закономірностей; 2) визначення методів рішення задачі; 3) аналіз одержаних результатів. Оптимізаційні методи є достатньо дорогими. Тому їх застосовують, як правило, при рішенні стратегічних і тактичних задач. Оперативні задачі фінансово-господарської діяльності розв'язуються із застосуванням більш простих евристичних методів. Це обумовлено так само тим, що рішення оперативних задач протікає в стислі терміни, що не дозволяє уділити велику кількість часу на збір, узагальнення і аналіз інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]