Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!!Moi_shpori.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

53.Мова та ділове письмо як складова комунікацій у менеджменті.

У діловому спілкуванні, де використовується мова, функціонують три основні елементи: суб'єкт мовної комунікації, мовне повідомлення й об'єкт (отримувач) повідомлення. Якісне функціонування мови проявляється в трьох аспектах: а) утворенні мовних елементів; б) формуванні змісту повідомлення; в) готовності об'єкта сприймати й опрацьовувати ці повідомлення. Розглянемо ці аспекти більш детально.

Мова - це процес перекодування думок у звукові або графічні структури (символи). Цей процес пов'язаний не лише з думками, він охоплює також особисті й міжособисті фактори (ставлення до певної ситуації, емоції). Звідси й специфічне вираження мови у відповідному тоні й гучності голосу, а також спрямуванні погляду. Тон мови служить індикатором психологічного стану того, хто говорить. Гучність голосу проявляється в його діапазоні, резонансі, темпі. За своїм оформленням будь-який усний виступ є різновидом лекції, бесіди розповіді. Він вважається дуже складним видом спілкування. Його успішність залежить від багатьох складових. Мова у вигляді письма має свої сильні та слабкі сторони. Сильні сторони письмової мови: існує можливість детально перевірити написане; письмове повідомлення може бути основою для колективної дискусії; читачу легше зрозуміти деталі повідомлення, особливо цифровий матеріал; читач може перечитати місця, складні для розуміння; друковане слово зберігається для наступних поколінь. Слабкі сторони письмової мови: автор не має можливості прикрасити свою мову мімікою та жестами; читач може легко відволіктися від тексту; автор не може точно знати, хто буде знайомитися з його матеріалом. Існує декілька етапів роботи над текстом - підготовчий, написання тексту, редагування, оформлення. На підготовчому етапі обмірковується мета повідомлення, уточнюється особистість адресата, підбирається необхідний матеріал, визначається форма подачі повідомлення. При написанні тексту необхідно бути акуратним у виборі слів: ділові попери мають бути зрозумілими, зручними у читанні. При редагуванні необхідно виконати наступне: прочитати уважно весь текст і скласти своє враження; визначити середню кількість слів у реченні, перевірити перевагу кількості коротких слів над довгими. На стадії оформлення необхідно звернути увагу на наступне: наявність поля; виділення абзаців у тексті; чіткий і зрозумілий заголовок; хорошу якість друку; список літератури.

54.Документи та інші носії інформації у менеджменті.

У процесі комунікації важливе місце належить документам, які є носіями інформації. Під документами розуміють спеціально створені предмети для передачі та збереження інформації. Документи класифікуються за рядом ознак. За формою вони поділяються на письмові (рукописні, машинописні, друковані), іконографічні (кіно-, відео- і фотодокументи), фонетичні (магнітні записи). За статусом документи можуть бути офіційними (видані органами влади, закладами) та неофіційними (анкети, заяви, скарги). За джерелом інформації розрізняють первинні та вторинні документи. За ступенем персоніфікації документи можуть бути особовими (автобіографії, характеристики, заяви) й безособовими (звіти, протоколи зборів). Процес, пов'язаний зі складанням документів, їх зберіганням, називають діловодством. До його функцій входить розгляд і облік документів, контроль виконання, транспортування, вдосконалення документообігу. Виділяють такі системи діловодства: централізовану, при якій вся документація скеровується в один центр організації (канцелярію); децентралізовану, при якій документи надходять за призначенням у відділи, підрозділи тощо; змішану

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]