Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!!Moi_shpori.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

6.Характеристика елементів менеджменту як системи.

Будь-яка система (англ. System) — це внутрішньо організована сукупність взаємозв'язаних елементів, що утворюють єдине ціле і спільно діють для досягнення поставленої мети. Результат поведінки системи визначається як продукт взаємодії його частин (компонентів). У такому разі система наближається до поняття "організація", під якою, з одного боку, розуміють сам процес, організаційну діяльність, а з другого — результат цієї діяльності, певним чином упорядковану систему. Залежно від підходу та мети вивчення об'єкта, його можна розглядати і досліджувати як організацію, систему або як її елемент. Елементами системи можуть бути люди, різні предмети, явища, знання, методи тощо. Елемент — це відособлена частина системи, що має специфічні властивості і особливе призначення.  Система має певні властивості, що становлять її якісні параметри, які дають можливість описувати елементи (об'єкти) системи кількісно, виражаючи їх у відповідних одиницях. Зв'язки системи поєднують об'єкти (елементи) у системному процесі Вони бувають речовими (канали, по яких елементи або система у цілому обмінюються між собою речовинами), енергетичними (канали обміну різними видами механічної, теплової, електричної та іншої енергії) та інформаційними (сигнали, відомості про стан об'єкта і навколишнього середовища). Зв'язки між елементами, системами і підсистемами класифікують за такими ознаками: спрямованістю (односторонні, взаємозалежні); ресурсами, що визначають зв'язок (трудові, матеріальні, фінансові тощо); тривалістю (короткострокові, довгострокові, періодичні або епізодичні); циклічністю виконання функцій (планування, організація, координація та ін.); характером формування (лінійні, функціональні). Розрізняють зв'язки: першого порядку — функціонально необхідні; другого порядку — значною мірою поліпшують діяльність системи, і третього порядку — зайві або суперечні. Система має такі параметри: вхід, процесор, вихід, управління за допомогою зворотного зв'язку і обмеження. Вхід системи — це ресурси, елементи, над якими здійснюється процес або операція (сировина, матеріали, енергія, інформація та ін.), сукупність факторів і явищ (зовнішнє середовище), що впливають на процеси системи і не піддаються прямому управлінню, або різні інструкції та інші нормативні документи, що забезпечують розміщення і переміщення системи.

7.Особливості структури менеджменту як виробничого процесу.

До особливостей управління виробничим процесом відносять:

1)у якості предмету та резульатут праці виступає інформація. У першому випадку- це сировинна інформація про стан об`єкту управління, як результат рішення( розпорядження, накази,прикази)

2)До засобів виробництва належать будь-яка оргтехніка, яка використовується менеджером для діяльності.

3)У якості трудових ресурсів виступають працівники відповідної освіти та фаху, що витрачає свою інтелектуальну та фізичну енергію для здійснення управління.

Для управління виробництвом типового промислового підприємства в цілому характерна така основна мета: забезпечення чіткого виконання плану випуску продукції встановленої якості за кількістю по кожній номенклатурній позиції і в заданий час на основі раціонального використання виробничих ресурсів, а також за допомогою виявлення і мобілізації внутрішніх виробничих резервів. Реалізація зазначеної мети потребує чіткої постановки колективам виробничих підрозділів конкретних цілей, завдань та визначення заходів для їх виконання. Цілі і завдання - це ті кінцеві результати, на досягнення яких спрямована діяльність колективів підрозділів операційної системи. Кожний підрозділ може мати свої завдання, але всі вони повинні сприяти досягненню цілей підприємства. перед майстром виробничої дільниці на поточний місяць можна поставити завдання по забезпеченню виробництва деталей певного асортименту, кількості, якості і собівартості. Перед начальником цеху основного виробництва можуть бути поставленими такі кількісні цілі, як: забезпечити випуск певної кількості виробів при визначених витратах на їх виробництво; забезпечити скорочення виробничого браку на певну кількість відсотків; не допустити перевищення певного рівня плинності робочої сили; спланувати та проконтролювати закупку та встановлення нового устаткування до встановленого строку і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]