Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 варіант.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
65.16 Кб
Скачать

1 варіант

1.Активність – це загальна характеристика всіх живих істот, яка забезпечує їх взаємозв`язок з оточуючим середовищем і проявляється в процесі задоволення потреб, необхідних для продовження нормальної життєдіяльності організму.

1. Людина активно взаємодіє з фізичним та соціальним середовищем, пристосовуючи його до власних потреб. В результаті цього людина живе в світі предметів не тільки створених природою а й предметів, матеріальної і духовної культури, створених її власною працею.

2.Перетворюючий характер людської активності сприяє розвитку і її потреб, особливістю активності людини є те, що вона породжується і підтримується не стільки природними потребами, скільки потребами, які виникли в результаті присвоєння досягнень культурно – історичного розвитку людства – потреба в пізнанні, спілкуванні, творчості, морально удосконаленні себе та інших.

3.Активність людини відрізняється від активності тварин також формами і способами задоволення потреб. Вже з дитинства шляхом навчання і виховання людина оволодіває уміннями і навичками «по - людські» користуватися предметами побуту, знаряддями.

4.Діяльність людини має соціальний характер. Для задоволення потреб вона використовує здобутки матеріальної і духовної культури, які історично склалися. Задовольняючи навіть потреби, які мають яскраво виражений особистісний характер, людина використовує результати суспільного розподілу праці.

5.Особливістю людської активності є також те, що в ній знаходить своє вираження не тільки відношення її до речей, але і відношення до інших людей, в результаті чого індивід утверджує себе як суб`єкт.

2. Увага – є формою організації психічної діяльності людини, яка полягає в спрямованості й зосередженості свідомості на об`єктах.

Мимовільна увага виникає несподівано, незалежно від свідомості, під впливом різноманітних подразників, які діють на той чи інший аналізатор організму. Мимовільна увага властива і людині, і тваринам. Мимовільна увага є короткочасною, але за певних умов залежно від сили сторонніх подразників, що діють на людину, вона може виникати досить часто, заважаючи провідній діяльності.

Довільна увага – це свідомо спрямоване зосередження особистості на предметах та явищах навколишньої дійсності, на внутрішній психічній діяльності. Основним компонентом довільної уваги є воля.

Післядовільна увага, настає в результаті свідомого зосередження на предметах та явищах у процесі довільної уваги. Долаючи труднощі під час довільного зосередження, людина звикає до них, сама діяльність викликає певний інтерес до неї, а то й захоплює її виконавця, і увага набирає ознак мимовільного зосередження.

2варіант

1. Діяльність можна визначити як специфічний вид активності людини, який спрямований на пізнання оточуючого світу, включаючи саму людину і умови її існування.

Мета – це свідомо змодельований образ кінцевого результату

Мотиви розглядаються як причини, які визначають вибір направленості поведінки і діяльності людини

Предметом діяльності виступає те, з чим вона безпосередньо має справу.

Структура діяльності включає в себе дії і операції. Дія – елемент діяльності, який має свідому мету і спрямований на вирішення конкретного завдання. Спосіб здійснення дії є її операцією.

Здійснюючи ті чи інші дії та операції, людина використовує різноманітні інструменти, які виступають засобами діяльності.

2. Увага – є формою організації психічної діяльності людини, яка полягає в спрямованості й зосередженості свідомості на об`єктах.

В увазі виокремлюють такі її основні властивості:

Зосередження уваги ( концентрація ) – виявляється в мірі інтенсивності зосередження на об`єктах, що є предметом розумової або фізичної діяльності.

Стійкість уваги характеризується тривалістю зосередження на об`єктах діяльності.

Переключення уваги – це навмисне її перенесення з одного предмета на інший, якщо цього потребує діяльність.

Розподіл уваги виявляється в тому, що людина одночасно виконує кілька різновидів діяльності. Одна дія – звична, виконується автоматично, а інша – за участю свідомості.

Обсяг уваги – це кількість об`єктів, які можуть бути охоплені увагою і сприйняті в найкоротший час

До негативних особливостей уваги відносять

відволікання, яке настає тоді, коли відсутні чинники, які сприяють зосередженості та стійкості уваги.

розсіяність –зумовлюється ослабленням сили зосередженості, тобто це слабкість уваги.

3варіант

1.Мотив - це усвідомлене чи неусвідомлене спонукання до діяльності, яке породжене

системою потреб людини.

Потреба – це певний стан нужди, який пов’язаний з наявністю почуття незадоволення, Усвідомлені мотиви- це коли людина усвідомлює те, що спонукає її до діяльності, що є змістом її потреб.

Неусвідомлені мотиви - це коли людина не усвідомлює те, що спонукає її до діяльності.

Між потребами і мотивами існує певний зв’язок. В «житті» потреби виділяють два етапи: 1) період до зустрічі з предметом задоволення потреби; 2) період після цієї зустрічі. На першому етапі потреба ще не розшифрована для людини. В цей час людина відчуває напругу, незадоволення і не усвідомлює причини цього стану. Йде пошук різних предметів, які б могли задовольнити потребу. В процесі пошукової діяльності відбувається «зустріч» потреби з предметом її задоволення. На цьому етапі відбувається опредмечення потреби – потреба із широкого спектру предметів, які потенційно можуть її задовольнити, фіксується на певному предметі. В акті опредмечення потреби зароджується мотив. З появою мотиву змінюється поведінка людини із хаотичної пошукової вона стає цілеспрямованою.

2. Особистість – це людина, узята у системі таких її психологічних характеристик, що соціально обумовлені, є стійкими, визначають моральні вчинки людини, які мають істотне значення для неї самої та оточуючих.

Психолог К. Платонов у структурі особистості виокремлює чотири підструктури.

Перша підструктура – спрямованість особистості: моральні якості, установки, потреби, інтереси, ідеали, переконання, відносини, характер. Визначаються суспільним буттям людини.

Друга – підструктура досвіду (знання, вміння, навички, звички). Досвід набувається у процесі навчання і виховання.

Третя – підструктура форм відображення. Вона охоплює індивідуальні особливості психічних процесів, що формується протягом соціального життя і специфічно виявляються в пізнавальній та емоційно вольовій діяльності людини.

Четверта підструктура – біологічно зумовлені психічні функції особистості. Об’єднує типологічні властивості особистості, статеві й вікові особливості та їх патологічні зміни. (темперамент, тип нервової системи, стать, вік, конституція тіла).

4варіант

1. Дія – це свідомий, відносно завершений елемент діяльності, який має певну мотивацію і спрямований на досягнення поточної мети (завдання).

Виділяють інстинктивні, імпульсивні та вольові дії. Інстинктивні дії – це дії, які здійснюються незалежно від свідомого контролю людини. Імпульсивна дія характеризується відсутністю свідомої мети і свідомого контролю. Вона виникає як результат емоційного стану, що пов’язаний з різкими змінами в життєвих обставинах, проявляється в різко виражених рухах і супроводжується змінами в функціях внутрішніх органів. Вольова дія – свідома, цілеспрямована. Може бути простою і складною.

2. Найбільш відомою є психологічна теорія особистості З.Фрейда. За З.Фрейдом, особистість людини приречена на постійний внутрішній конфлікт, що виникає через „взаємовідносини ” трьох компонентів структури особистості „Ід”-„Воно”, „Его-Я”, „Над-Я”.

„Ід” походить від латинської „воно” і, за Фрейдом, означає винятково примітивні, інстинктивні й уроджені аспекти діяльності. „Ід” функціонує цілком у несвідомому, тісно пов’язано з інстинктивними біологічними спонуканнями, що наповнюють нашу поведінку енергією.

„Его” (від лат. „ego” – Я) – це компонент психічного апарата, відповідального за прийняття рішень. „Его” прагне висловити і задовольнити бажання Ід відповідно до обмежень, що накладаються зовнішнім світом. На відміну від Ід, природа якого виражається в пошуку задоволення, Его підпорядковується принципу реальності; мета якого – забезпечення цілісності організму шляхом відстрочки задоволення інстинктів до того моменту, коли буде знайдено можливість досягти розрядки у належний спосіб.

Суперего (Над – Я) – формується в процесі соціалізації і є компонентом особистості, яка розвивається. Фрейд розділив суперего на дві підсистеми: совість та его-ідеал. Совість включає здатність докритичної самооцінки, наявність моральних заборон і виникнення почуття провини в дитини за „погану поведінку”. Заохочувальний аспект суперего – це его-ідеал, що формується з того, що батьки схвалюють або високо оцінюють; він веде індивідуума до встановлення для себе високих стандартів. І якщо мету досягнуто, це викликає почуття самоповаги і гордості.

5варіант

1. навичка – це дія, яка характеризується відсутністю по елементного свідомого контролю і регулювання.

Уміння – це способи успішного виконання дії, які відповідають меті і умовам цих дій.

Звичка – це схильність людини до певних дій, які переживаються нею як потреба діяти саме так, а не інакше.

Існують наступні види навичок, які використовуються в різних видах діяльності: моторні, сенсорні, інтелектуальні.

2. Особистість – це людина, узята у системі таких її психологічних характеристик, що соціально обумовлені, є стійкими, визначають моральні вчинки людини, які мають істотне значення для неї самої та оточуючих.

Розглядаючи особистість як системну якість А.В.Петровський відокремлює в її структурі три рівні репрезентації.

1. Рівень – інтраіндивідний. Особистість розглядається як індивідуальність, сукупність якостей, що відрізняють її від інших. До якостей, притаманних людині від народження, можна віднести швидкість реакції, темперамент, чутливість, розумові здібності.

2. Рівень – інтеріндивідний. Сферою визначення і існування особистості стає „простір міжіндивідуальних зв’язків. Це ті якості людини, які можуть проявитися тільки у взаємодії людини з іншими людьми.

3.Рівень – метаіндивідний. Він визначає ті впливи, які вільно чи невільно особистість здійснює в своїй діяльності на інших людей.

6варіант

1. навичка – це дія, яка характеризується відсутністю по елементного свідомого контролю і регулювання

Позитивний перенос одних навичок на формування інших називають переносом, а негативний – інтерференцією.

Сутність переносу в тому, що набута раніше навичка полегшує формування нової, схожої з нею. Перенос відбувається тоді, коли: 1) система рухів, які входять в одну навичку, відповідає системі рухів, які входять до складу іншої; 2) коли реалізація однієї навички створює хороші умови для виконання іншої; 3) коли кінець однієї навички є фактичним початком іншої і навпаки.

Під інтерференцією розуміють гальмуючий вплив засвоєної навички на формування нової, але певною мірою схожа на першу. Інтерференція має місце тоді, коли: 1) система рухів, які включені в одну навичку, не узгоджується з системою рухів, які складають структуру іншої навички; 2) коли при переході від однієї навички до іншої фактично відбувається перенавчання, коди необхідно зламувати структуру старої навички; 3) коли система рухів, які входять в одну навичку, частково міститься в іншій, яка вже доведена до автоматизму; 4) коли початок і кінець навичок, які виконуються послідовно, не співпадають.

Існує два підходи до методики формування навичок: аналітична і синтетична. Аналітична вимагає опору на чуттєві орієнтири, вона базується на по елементній системі формування навичок. Реалізується таке навчання шляхом закріплення окремих елементів дії і поступове їх об’єднання в цілісну дію. Процес формування навичок спочатку йде швидко і легко. Але потім виникають труднощі при об’єднанні окремих елементів в цілісну дію. Синтетична методика базується на виконанні цілісної дії. Спочатку процес формування навички йде повільно і складно. Але з часом навчання прискорюється, а сформовані навички характеризуються гнучкістю і легкістю пристосування до нових об’єктів і умов.

2. Особистість – це людина, узята у системі таких її психологічних характеристик, що соціально обумовлені, є стійкими, визначають моральні вчинки людини, які мають істотне значення для неї самої та оточуючих.

У психологічних теоріях можна виокремити два напрями, які по різному розглядають джерела психологічного розвитку особистості – біологічний і соціальний.

Представники першого, біологічного напряму, вважають, що провідним є спадкове, що наперед визначає всі особливості розвитку особистості. Другий напрям розвитку особистості репрезентований соціогенетичною концепцією, згідно якої розвиток дитини визначається соціальними умовами: в якому середовищі народилася та виховується дитина, у такому напрямі й відбувається її розвиток.

7варіант

1. Потреба – це певний стан нужди, який пов’язаний з наявністю почуття незадоволення. Найбільш відома класифікація потреб належить А.Маслоу. Ієрархія потреб, запропонована автором, складає п’ять основних рівнів. Перший (фізіологічні потреби: потреба в їжі, відпочинку, фізичному розвитку тощо) і другий (потреба в безпеці:гарантії задоволення фізіологічних потреб) рівні – це первинні потреби. Вищі – це соціальні потреби (положення в суспільстві. дружба, любов тощо); егоїстичні потреби (статус, престиж, самоповага, впевненість в собі, свобода); потреба в само актуалізації (повна реалізація потенціалу творчості).

2. Поняття „людина” містить у собі сукупність усіх людських якостей, властивих людям, незалежно від того, чи наявні вони в даної конкретної людини.

Поняття „індивід” характеризує саме людину і додатково включає такі психологічні і біологічні властивості, що притаманні їй разом з особистісними.

Особистість – це людина, узята у системі таких її психологічних характеристик, що соціально обумовлені, є стійкими, визначають моральні вчинки людини, які мають істотне значення для неї самої та оточуючих.

Індивідуальність – це поєднання психологічних особливостей людини, що утворюють її своєрідність, відмінність від інших людей.

8варіант

1. Термін «мотивація» є більш широким поняттям ніж термін «мотив». Р.С.Немов вказує, що терміном «мотивація» в сучасній психології позначають два психічних явища: 1) сукупність спонукань, які викликають активність індивіда; 2) процес утворення, формування мотивів, характеристика процесу, який стимулює і підтримує поведінкову активність на певному рівні. Мотиваційну сферу людини можна оцінити за параметрами: широта, гнучкість, ієрархізованість.

Одним із важливих питань мотивації діяльності людини є пояснення причин її поведінки, яке в психології позначається терміном «каузальна атрибуція». Каузальна атрибуція – це мотивований процес когнітивного плану, спрямований на осмислення отриманої інформації і розвиток на цій основі здатності передбачати майбутню поведінку людини.

Важливе місце в проблемі мотивації діяльності займає теорія мотивації досягнення успіху і мотивації уникнення невдач. Людина, зорієнтована на досягнення успіху, проявляє прагнення і впевненість в досягненні мети, вона правильно оцінює свої можливості, аналізує досягнення і невдачі. Успіхи в діяльності така людина пов’язує з власними здібностями, а невдачі – з зовнішніми проявами. Люди, які запрограмовані на невдачу в діяльності, проявляють невпевненість в собі, не вірять в можливість досягнення позитивних результатів, успіхи в діяльності пов’язують з зовнішніми обставинами, а невдачі – з відсутністю належних здібностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]