Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!!Moi_shpori.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

21.Завдання та зміст управління фінансами підприємства.

Конкурентоспроможність підприємства можна забезпечити правильною організацією управління фінансами: рухом фінансових ресурсів та фінансовими відносинами. Зміст фінансового менеджменту полягає в ефективному використанні фінансового механізму для досягнення стратегічних і тактичних цілей підприємства. Фінансовий механізм підприємства - це система управління фінансами, призначена для організації взаємодії фінансових відносин і грошових фондів з метою оптимізації їхнього впливу на кінцеві результати його діяльності. Оптимальна взаємодія фінансових відносин досягається використанням усіх фінансових категорій (виручка, прибуток, амортизація, оборотні кошти, кредит, бюджет, податки), нормативів, різного роду стимулів, пільг, санкцій та інших фінансових важелів. До головних завдань фінансового менеджменту належать: виявлення фінансових джерел розвитку виробництва; визначення ефективних напрямків інвестування фінансових ресурсів; раціоналізація операцій із цінними паперами; налагодження оптимальних стосунків із фінансово-кредитною системою, суб'єктами господарювання. Значення управління фінансами підприємств полягає в такій організації роботи фінансових служб, яка дає змогу залучати додаткові фінансові ресурси на найвигідніших умовах, інвестувати їх із найбільшим ефектом, проводити прибуткові операції на фінансовому ринку.

22.Управління персоналом (соціальне управління) та еккаутингом.

Управління персоналом можна визначити як діяльність, що спрямована на досягнення найбільш ефективного використання працівників для досягнення цілей підприємства та особистісних цілей. Перші, традиційно, пов'язуються з забезпеченням ефективності підприємства. Причому ефективність іноді розуміється у вузькому значенні - як отримання максимального прибутку. Однак дедалі частіше ефективність розглядається не тільки в економічному плані - як економічність, якість, продуктивність, нововведення, прибуток, а і в більш широкому контексті й пов'язується з такими поняттями особистісного, психологічного плану, як задоволеність співробітників своєю працею, участю у трудовому колективі підприємства, високий рівень самооцінки колективу, мотивація персоналу до ефективної праці. Управління персоналом пов'язане із забезпеченням виробничої та інших сфер людськими ресурсами (найм, підготовка та перепідготовка). Також передбачає виконання всіх управлінських дій, пов'язаних із соціальною сферою: оплатою, добробутом і умовами найму. Управління еккаунтинг передбачає управління процесом обробки та аналізу фінансової інформації про роботу організації з метою порівняння фактичної діяльності організації з її можливостями, а також з діяльністю інших організацій. Це дозволяє організації розкрити проблеми, на які вона повинна звернути пильну увагу, і вибрати кращі шляхи здійснення її діяльності.

23.Ознаки фірми як юридичної особи.

Юридична особа - суб'єкт права, який виступає в цивільному обороті і в суді від свого імені, який може мати відокремлене майно і відповідати їм за своїми зобов'язаннями. Ім'я юридичної особи є його індивідуалізації і полягає в його найменуванні, визначеному в установчих документах. Ознаки юридичної особи - це такі внутрішньо притаманні йому властивості, кожне з яких необхідно, а всі разом - достатні для того, щоб організація могла визнаватися суб'єктом громадянського права. До основних ознак належать:1. організаційна єдність, 2. майнова відособленість. Вирішальним з ознак юридичної особи є майнова відокремленість. Наявність цієї ознаки означає, що майно юридичної особи відокремлюється від майна інших юридичних чи (в тому числі вищестоящих) від майна його засновників. Організаційна єдність юридичної особи - це правова конструкція, яка визначає систему внутрішніх організаційних зв'язків, що забезпечуються з формального боку наявністю установчих документів, у зовнішньому цивільному обороті за допомогою волі і волевиявлення органів юридичної особи, а також комплексом індивідуалізують його елементів. У зміст ознаки організаційної єдності входять такі обов'язкові елементи: Воля і волевиявлення юридичної особи; Формальне вираження внутрішньої єдності в установчих документах юридичної особи; Органи, що формують внутрішню структуру організації; Форми індивідуалізації юридичної особи, які є його зовнішнім проявом. Індивідуалізують елементами організаційної єдності юридичної особи є: Організаційно-правова форма юридичної особи; Місце його знаходження (державна реєстрація організації); найменування некомерційної організації; Фірмове найменування для комерційної організації (у передбачених законом випадках найменування комерційних організацій повинні містити вказівку на характер діяльності юридичної особи); наявність печаток і штампів; Фінансовий механізм діяльності юридичної особи (наявність банківських рахунків, бухгалтерського балансу або кошторису).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]