Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать
  1. Право власності господарського товариства. Поняття статутного капіталу фонду господарського товариства, особливості його формування.

Право власності господарських товариств — право на володіння, розпорядження і користування майном, що надане акціонерним товариствам, товариствам з обмеженою і з додатковою відповідальністю, повним, командитним та довірчим товариствам. Об'єктами П. в. г. т. як юридичної особи є майно, передане йому у власність засновниками й учасниками, продукція, вироблена товариством у результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на законних підставах. Майном, яке передається засновниками й учасниками у власність товариства, можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, результати інтелектуальної діяльності, кошти, в тому числі в іноземній валюті. П. в. г. т. здійснюється вищими органами управління (загальні збори засновників або акціонерів). Це право припиняється з моменту припинення діяльності самих товариств на підставах, зазначених у ст. 19 Закону України «Про господарські товариства».

Статутний капітал фонду господарського товариства – зафіксований у статуті товариства вихідний капітал у грошовому вираженні, що створюється за рахунок виторгу від продажу акцій, приватних вкладів засновників, державних вкладів. Внесок у С.к. може здійснюватися не тільки у вигляді грошей, а й у майновій формі (будівлі, земля), а також у формі об'єктів інтелектуальної власності (патенти, ліцензії, проекти). С.к. створює матеріально-речову, грошову, науково-технічну, інформаційну основу діяльності створеної організації і відображається у пасиві балансу.

Особливості формування:

- Одним з документів, необхідних для державної реєстрації юридичної особи, для якої законом встановлено вимоги щодо формування статутного капіталу, є документ, що підтверджує внесення засновником (засновниками) вкладу (вкладів) до статутного капіталу юридичної особи в розмірі, який встановлено законом.

- Мінімальний розмір статутного капіталу – це мінімальна сума, необхідна для створення товариства.

- Статутний капітал підприємницького товариства формується за рахунок вкладів учасників. Спираючись, на статтю 115 Цивільного кодексу України зазначимо, що вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

- Треба відмітити, що згідно чинного законодавства, забороняється використовувати для формування статутного капіталу бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу (ст. 13 Закону України „Про господарські товариства”).

- Для засновників повна сплата внеску обмежується одним роком з дня створення юридичної особи. Хоча цей строк може бути скорочений учасниками.

  1. Право власності Українського народу, його об'єкти.

Стаття 324. Право власності Українського народу

1. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу.

2. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, встановлених Конституцією України.

3. Кожен громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності Українського народу відповідно до закону.

Коли йдеться про здійснення права власності на майно, яке є власністю Українського народу, слід зазначити, ідо воно може відбуватися як через згадані вище органи, так і безпосередньо народом шляхом вирішення відповідних питань на всеукраїнському референдумі. Наприклад, лише таким шляхом може вирішуватися питання про зміну кордонів держави, тобто передачу чи набуття частини її території — землі, яка належить Українському народу.

Кожен громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності Українського народу відповідно до закону (ч. З ст. 324 ЦК). Отже, кожен має гарантований Конституцією та ЦК доступ до користування природними об'єктами права власності Українського народу, але таке користування має відбуватися у порядку і межах, встановлених законом.

Особливістю набуття права власності Українським народом є те, що у кожному разі воно може відбуватися лише на підставі спеціального вольового рішення уповноваженого на те органу державної влади. Таке рішення за своєю суттю і актом публічної влади (актом управління) і має бути вчинене у формі, встановленій законом для відповідних актів (закон України, постанова Верховної Ради тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]