Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать
  1. Правосуб'єктність держави Україна в цивільних правовідносинах.

У цивільних правовідносинах окрім фізичних та юридичних осіб можуть брати участь також держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб'єкти публічного права (ч. 2 ст. 2 ЦК).

Держава є особливим учасником ЦПВ. Її особливість обумовлена тим, що:

Держава має суверенітет. це означає, що вона в межах своєї території здійснює найвищу владу порівняно з іншими владними суб'єктами (внутрішній суверенітет), а в зовнішніх відносинах є єдиним суб'єктом, діяльність якого не залежить від волі інших суб'єктів міжнародного права (інші держави, міжнародні організації тощо), що виявляється у забороні останнім втручатись у внутрішні справи держави (зовнішній суверенітет).

У ЦК України законодавець чітко закріпив норму, згідно з якою держава діє у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин. Проте, враховуючи те, що держава сама створює загальнообов'язкові правила поведінки у вигляді законів, якими повинні керуватись усі інші суб'єкти правовідносин, говорити про певну юридичну рівність у цивільно-правових відносинах з державою було б передчасно.

Правосуб’єктність держави – цільова, тобто держава як носій політичної влади сама за допомогою закону встановлює межі своєї участі у цивільних правовідносинах. Держава може мати лише такі права і обов'язки, які дозволяє закон.

Держава набуває і здійснює цивільні права та обов'язки через органи державної влади у межах їхньої компетенції, встановленої законом.

Держава може створювати юридичні особи публічного права (державні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом. Держава може створювати юридичні особи приватного права (підприємницькі товариства тощо), брати участь в їх діяльності на загальних підставах, якщо інше не встановлено законом.

Держава є суб’єктом права власності.

  1. Участь держави Україна в цивільно-правовому обороті.

Форми участі держ.у цив.прав-нах:

1)Опосередкована(через створені державою ю.о. публічного права)

2)Безпосередня участь(поруч з ін. суб’єктами цив. відносин):

- держава – власник майна

- держ. як учасник договірних відносин;

- держ. як суб’єкт позадоговірних відносин

- держ. може бути спадкоємцем за заповітом

  • Питання участі держ.у ц.пр-ах залежить від виду правовідносин.

  • ТГ приймають учать у ц. прав-ах. опосередковано через створені ними юр. особами публ. права.Опосередковано тер. громади діють через органи місц. самоврядування.

  • Безпосередню ТГ приймають:при створ.ю.о. прив.права;як власники майна; ТГ є учасником договірних відносин;є суб’єктом деліктних зобов’язань; може бути спадкоємцем за заповітом.

  1. Відповідальність держави за своїми зобов'язаннями.

Ст..174-176 ЦК

За загальним правилом держава, АРК, ТГ відповідають за своїми зобов'язаннями своїм майном, крім майна, на яке відповідно до закону не може бути звернено стягнення.

Держава, АРК, ТГ не відповідають за зобов'язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом. Ю.о., створені державою, АРК,ТГ не відповідають за зобов'язаннями відповідно держави, АРК, ТГ. Держава не відповідає за зобов'язаннями АРК, ТГ. АРК не відповідає за зобов'язаннями держави і ТГ. ТГ не відповідає за зобов’язаннями держ.,АРК.

Підставою відп-ті держ. у позадоговірних зобов’язаннях чітко визначені законом:

1) Шкода, завдана особи, яка без відповідних повноважень рятувала від реальної загрози здоровя та життя ф.о. від реальної загрози для неї відшкодовується державою.

2)Держ. відшкодовує шкоду,завдану органом держ.влади,посад. чи служб. особою держ.влади не залежно від вини цих органів та вини посад.осіб та служб. осіб. на підставі ст.. 1173-1175 ЦКУ

3) Держ.відшкодовує шкоду,завдану незаконними рішеннями, діями чи бездіял.органу дізнаня, досуд. слідства, прокуратури та суду.

4) Держ. відшкодовує майнову шкоду, завдану ф.о. внаслідок злочину,якщо не встановлено особу, яка вчинила злочин або якщо така особа є неплатоспроможною.

5) Держ. відшк. шкоду, завдану каліцтвом, ін. ушкодж. здоров`я або смертю внаслідок злочину,якщо не встановлено особу, що вчинила злочин або така особа є неплатоспроможною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]