Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать

6)У залежності від наявності між ю.О.Відносин залежності:

А)- холдингові компанії(акціонерне тов-во,яке володіє, користується та розпоряджається холдинговими корпоративними пакетами акцій, 2-х або більше корпоративних підприємств;

- корпоративні підприємства( госп.тов-во господарське товариство, холдинговим корпоративним пакетом акцій (часток, паїв) якого володіє, користується та розпоряджається холдингова компанія

Б) – головне госп. тов.-во

- залежне госп. тов.-во (ін..головному тов.-ву належить 20 % або більше статутного капіталу ТОВ,ТДВ, або 20 % або більше простих акцій тов.-ва)

В) існування простої та вирішальної залежності асоційованих підприємств

Г) ЗУ «Про банки і банк.д-ть» щодо відносин залежності містить поняття «афілійована особа банку»

  1. Особливості правового статусу акціонерного товариства.

Акціонерне товариство - господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями.

АТ не відповідає за зобов'язаннями акціонерів. Акціонери не відповідають за зобов'язаннями товариства і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, тільки в межах належних їм акцій.

Типи АТ:

1)Приватне АТ- це АТ, яке може здійснювати тільки приватне розміщення акцій. (1-100 акціонерів).

2)Публічне АТ – це АТ, яке може здійснювати публічне та приватне розміщення акцій.

Акціонерне товариство може бути створене ю.о. та (або) ф.о., а також державою в особі уповноваженого органу, територіальною громадою в особі уповноваженого органу.

АТ діє на підставі статуту (установчого документа), який містить відомості про найменування,тип,розмір статутного капіталу,номінальну вартість,загальну кількість акцій тов-ва тощо.

Статутний капітал АТ утворюється з вартості вкладів акціонерів, внесених внаслідок придбання ними акцій. Статутний капітал товариства визначає мінімальний розмір майна товариства. Він не може бути меншим розміру, встановленого законом – 1250 мінімальних зарплат. Мб збільш. або зменш.

Вищим органом АТ є загальні збори, які можуть вирішувати питання д-ті АТ. До виключної компетенції заг. зборів належать:

- внесення змін до статуту товариства, у тому числі зміна розміру його статутного капіталу;

- Обрання членів наглядової ради, а також створення та відкликання виконавчого та інших органів

- Затвердження річної фінансової звітності, розподіл прибутку і збитків товариства;

- Рішення про ліквідацію товариства.

В АТ може бути створена наглядова рада АТ, яка здійснює контроль за діяльністю його виконавчого органу та захист прав акціонерів товариства. (обов’язкова, якщо більше 10 акціонерів власників простих акції)

Виконавчим органом АТ, який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є правління або інший орган, визначений статутом. Виконавчий орган вирішує всі питання діяльності АТ, крім тих, що віднесені до компетенції загальних зборів і наглядової ради товариства. МБ колегіальним (правління, дирекція) та одноособовим (директор, генеральний директор).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]