Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать
  1. Відокремлені підрозділи юридичної особи, особливості їх статусу. Дочірні підприємства.

Відокремлений підрозділ юридичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

До них належать: філії, представництва, відділення, та ін. підрозділи, що знаходяться за її місцезнаходженням.

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

!!Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру

Від філій та представництв слід відрізняти дочірні підприємства, бо останні мають статус ЮО. Це підприємства, контрольним пакетом корпоративних прав якого володіє інша ЮО. Засновник затверджує статут дочірньої організації, призначає її керівника та здійснює щодо неї інші права власника, передбачені законодавчими актами. Дочірня організація зазначається у статуті організації, яка її створила. Проте дочірня організація не відповідає за боргами своєї основної організації, а остання — за боргами дочірньої організації. При неплатоспроможності (банкрутстві) засновника стягненнями за його боргами може звертатися на майно дочірньої організації за умови ліквідації останньої і після задоволення претензій її кредиторів.

Дочірнє підприємство (ДочП, ДчП) — юридична особа, створена іншою юридичною особою як єдиним учасником. Відмінність дочірніх підприємств від деяких видів господарських товариств, які також можуть бути створені юридичною особою-єдиним засновником, полягає в тому, що закон не висуває вимог до мінімального розміру статутного капіталу дочірнього підприємства. Структура корпоративного управління і режим майна дочірнього підприємства визначаються його засновником на власний розсуд.

  1. Класифікація юридичних осіб.

1)У залежності від порядку створення (за ЦК):

А)Приватного права (створюються з волі приватних суб'єктів на підставі установчих документів)

Б)Публічного права (створюються розпорядчим актом органу державної влади, МС для реалізації публічних інтересів суспільства і держ)

2)В залежності від форми власності:

А) Засновані на приватній формі власності (ПП по ГК і госп товариства по ГК)

Б) Колективної (виробничі кооперативи та ін.)

В) Державної (держ., комерційні, казенні підприємства по ГК)

Г) Комунальної власності територіальної громади(комунальні підприємства та ін.)

Д) Змішоної форм власності (об`єднання майна різних ф. власності)

3)У залежності від мети д-ті:

А) Комерційні (підприємницькі за ЦК, господарські по ГК)

Б) Некомерційні (не мають мети отримати прибуток, діяльність спрямована на задоволення культурних, соціальних, наукових потреб - .. добро організації, політ партії)

4)У залежності від порядку створення складу засновників, подільності їх майна:

А) Корпоративного типу (створюються двома або більше засновниками, які входять до складу організації, їх майно поділено на частини, склад і внутрішні відносини формуються на принципах членства)

Б) Унітарного типу (створюються одним суб'єктом, він всі організації, майно не ділиться на частини, внутр відносини формуються на принципах трудового найму, єдиноначальства та підпорядкованості - .. ПП, держ., казенні підприємства, міністерства)

5)За організаційною ознакою:А)Просте (В складі немає ін юр осіб);Б)Складне (корпорація)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]