Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать
  1. Органи управління юридичної особи, їх повноваження.

Ю.о. набуває цивільних прав і бере на себе цивільні обов'язки через свої органи, що діють у межах прав, наданих їм за законом або статутом (положенням). Під органом ю.о. слід розуміти особу (фізичну чи юридичну) або групу осіб, дії яких в силу закону або установчих документів породжують правові наслідки безпосередньо для самої ю.о. Їх значення полягає в тому, що вони виробляють, формулюють і виражають волю ю.о. Порядок діяльності та створення органів управління ю.о. визначається законодавством та установчими документами.

За загальним правилом органи ю.о. можуть мати дворівневу (загальні збори учасників і виконавчий орган – директор або дирекція) або трирівневу структуру (загальні збори учасників, виконавчий орган – директор або дирекція, та контролюючий орган – наглядова рада).

Отже, органи управління ю.о. поділяються на вищі, виконавчі та контролюючі.

До складу вищих органів входять засновники (учасники, члени, акціонери), в широкому розумінні - усі особи, які мають корпоративні права або є членами юридичної особи. Вищі органи ніким не обираються, їх склад визначається членством, участю в юридичній особі або самим фактом її заснування певною особою. Членами вищих органів можуть бути як ф.о., так і ю.о. Цей орган може бути як колегіальним, так і одноособовим, в залежності від організаційно-правової форми юридичної особи. Одноособовий вищий орган існує в юридичних особах, які засновані одним засновником (унітарні юридичні особи). Якщо засновників декілька, то кожен з них входить до складу вищого органу, а тому цей орган є колегіальним. Основне призначення (функція) вищого органу полягає у формуванні волі юридичної особи та вирішенні основних питань її діяльності. Компетенція вищого органу залежить, насамперед, від організаційно-правової форми юридичної особи.

Виконавчі органи (управляючі, правління, рада директорів, рада управляючих, адміністративна рада та ін.) формуються (призначаються або обираються) вищими органами. Функція виконавчого органу полягає у реалізації рішень вищого органу та керівництві поточною діяльністю організації. Саме через виконавчі органи юридична особа набуває права та обов'язки за угодами. Ці органи лише виконують, виражають волю вищого органу шляхом безпосереднього вчинення юридичних дій від імені юридичної особи. Виконавчі органи обираються безстроково або на певний строк. Їх компетенція визначається за остаточним принципом. Тобто вони вправі вирішувати будь-які питання, не віднесені до компетенції інших органів юридичних осіб. Порядок роботи виконавчих органів визначається установчими документами.

Контрольні органи (спостережна рада, рада, ревізійна комісія, ревізор, контрольна комісія тощо) формуються вищим органом з числа учасників (членів) юридичної особи. Їх основна функція полягає у здійсненні від імені вищого органу контролю за діяльністю виконавчого органу. Це проявляється зокрема у тому, що члени ревізійних органів обираються з числа членів вищого органу, а в організаціях, де виконавчі органи повинні складатися з учасників, котрольних органів не передбачено (повні, командиті товариства).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]