Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать
  1. Поняття, види і класифікація об'єктів цивільних прав.

Обєкти цивільних правовідносин та об’єкти цивільних прав розглядаються як тотожні поняття,хоча це дискусійне питання.

Об`єкти цив. прав-н- це матеріальні та нематеріальні блага з приводу яких суб’єкти вступають у цивільні правовідносини.

Види об’єктів цив.прав: речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Види і класифікація об’єктів ц. прав-н.:

1)У залежності від пов’язаності об’єкту з особистістю носія:

А)майнові (не пов’язані з особистістю носія)

Б) немайнові (пов’язані з особистістю носія)

2)За критерієм оборотоздатності:

А)Обєкти,які обертаються вільно(не обмеж.в обороті)- це об’єкти які можуть вільно відчужуватись та переходити від 1-єї особи до ін.. шляхом правонаступництва або у порядку спадкув. чи ін. чином.

Б) Об’єкти,які обмеж. у цив. обороті – це об’єкти,перелік яких встановлений законом ,який можна придбати і відчужувати тільки при наявності спец. дозволу та у спец. встановленому порядку.

В) Об’єкти,які вилучені з цивільного обороту – об’єкти,яку не можуть вільно придбаватися і відчужуватися і бути об’єктом цив.прав. правочинів за участю ф.о. та ю.о.

3)За правовим режимом і цільовим призначенням:

А) Речі,включаючи гроші та цінні папери,ін.. майно і майнові права.

Б) Результати робіт,послуги

В) Результ. творчої діяльності,інтелектуальної,інформаційної.

Г) ін.. матер. та нема тер. блага.

  1. Поняття речі як об'єкту цивільних правовідносин. Класифікація речей і її правове значення.

Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки. Тварини є особливим об'єктом цивільних прав. На них поширюється правовий режим речі, крім випадків, встановлених законом. Майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

Класифікація речей:

1)Види речей в залежності від оборотоздатності:

- Вільно обертаються (більшість речей) - Обмежені в обороті (спец. порядок придбання і відчуження, допускається за наявності ліцензії - дозвіл на торгівлю тютюновими, спиртними виробами, зброя) - Виключені з обороту (знаходження в гражд обороті не допускається -. Ядерні матеріали, заповідники).

Порушення встановлених правил обігу об'єктів, виключених або обмежених в обороті, при укладанні угод про їх відчуження веде визнання угод нікчемними.

2)У залежності від можливості пересування:

- Рухомі (можуть бути вільно переміщені в просторі)

- Нерухомі (переміщення неможливе без їх знецінення та зміни цільового призначення - земельні ділянки, житлові будинки, будівлі, споруди, повітряні, морські судна, космічні об'єкти -. Висока вартість, важлива роль, піддаються гос реєстрації)

  • На нерухоме майно законом передбачається особливий порядок придбання і відчуження (нотаріальне посвідчення, держ реєстрація - ... Це офіц визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмеження, які супроводжуються внесенням в гос реєстр) .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]