Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать
  1. Виникнення та державна реєстрація юридичної особи. Місце знаходження юридичної особи.

СТАДІЇ СТВОРЕННЯ Ю.О.:

  1. Прийняття рішення про створення ю.о. (визначення організаційно-правової форми, основних напрямків діяльності тощо)

Основні способи утворення ю.о.:

Розпорядчий - створюється внаслідок розпорядження (вираження волі) власника майна або його представника. Напр., ю.о. публічного права створюється розпорядчими актами ПУ, органами держ влади, органом влади АРК або ОМС.

Нормативно-явочний - умови створення ю.о. зафіксовано у НПА у вигляді загального дозволу держави, але для виникнення конкретної організації потрібні вияв ініціативи її організаторів (рішення засновників) і реєстрація у відповідному органі. У такому порядку виникають кооперативи та громадські об'єднання.

Договірний – ю.о. створюється на підставі договору між засновниками. Наприклад, повне і командитне товариство.

Дозвільний - полягає у вимозі отримання дозволу відповідного державного органу, підприємства тощо на створення юридичної особи. Зокрема, дозвіл відповідних державних органів необхідний для створення організацій, які будуть займатися діяльністю, пов'язаною із забезпеченням правопорядку, охороною здоров'я, освітою тощо.

  1. Стадія формування майнової бази (наприклад, формування статутного капіталу АТ згідно з ЗУ «Про АТ», який становить 1250 мін. заробітних плат)

  2. Стадія організації та проведення засновницьких зборів та відповідне оформлення результатів таких зборів.

Установчими документами є:

  • Статут (для ТОВ, АТ, ТДВ, виробничого кооперативу тощо).

  • Засновницький договір (для командитного та повного товариства).

  • Меморандум – це установчий документ КТ з одним повним учасником.

  • Установчий акт – установчий документ установи.

  1. Державна реєстрація ю.о. (з цього моменту вона вважається створеною)

Юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації (відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.) включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи. Відмова у державній реєстрації з інших мотивів (недоцільність тощо) не допускається.

  1. Постановка на облік в органах статистики, державної податкової служби, пенсійного фонду України

Місцезнаходженням ю.о. є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку. Місцезнаходження юридичної особи вказується в її, установчих документах.

  1. Припинення юридичної особи: поняття, способи, їх характеристика.

Припинення ю.о.- ю.о. припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

1. Правонаступництво - форма припинення юр. особи, при якій права та обов'язки переходять до іншої ю.о. в порядку загального правонаступництва. ГК йде від терміна, виділяючи форми припинення: злиття, поділ, приєднання,перетворення.

- При злитті 2 або більше ю.о. припиняють свою діяльність, а усі майнові права та обов'язки переходять до новоствореної ю.о. в порядку загального правонаступництва.

- При приєднанні права та обов’язки 1-єї або кількох ю.о. переходять до ін. ю.о. одночасно з припиненням діяльності всіх ю.о. і виникнення нової ю.о.

- При поділі на базі 1-єї ю.о., що припиняє свою діяльність утвор. 2 або більше ю.о.

- При перетворенні однієї ю. о. в іншу, той яка з'явилася передаються всі майнові права та обов'язки.

!!Виділ - форма реорганізації ю.о. не припиняє діяльність ю.о.

Порядок проведення правонаступництва:

- Прийняття рішення про припинення в формі реорганізації власником юр. особи або відповідним уповноваженим органом

- Негайно повідомити про рішення до органів держ. реєстрації

- Комісія з припинення - загальні збори учасників

- Повідомлення кредиторів: публічне, персональне

- Юр. особа вважається припинилася, з дня внесення до єдиного гос. реєстру запису про її припинення

2. Ліквідація

При ліквідації юр. особа припиняє діяльність без правонаступництва, тобто без переходу прав та обов'язків до інших осіб.

Підстави ліквідації:

А)Добровільна - за рішенням учасників або уповноваженого органу у разі закінчення строку, на який воно було створено, досягнення мети та ін підстави;

Б) Примусова - за рішенням суду у разі визнання судом недійсною держ. реєстрації юр. особи, визнання його банкрутом і за ін. підставами;

Примусова ліквідація може здійснюватись :

а) через процедура банкрутства (з метою здійснення заходів щодо задоволення судом вимог кредиторів шляхом продажу майна ю.о.)

б) шляхом припинення діяльності ю.о. на підставі суд. рішення, що не пов’язано з банкрутством (визнання судом недійсною держ. реєстрації ю.о.через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути; провадж. ю.о. д-ті, що суперечить установлевчим документом або такої, що заборонено законом; наявність в єд. держ. реєстрі ю.о. запису про відсутність ю.о. за вказаним місцезнаходженням)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]