Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на гражданку.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
182.43 Кб
Скачать
  1. Цінні папери як об'єкти цивільних правовідносин.

Цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає взаємовідносини між особою, яка його розмістила (видала), і власником та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим особам.

Цінні папери мають двояку правову природу: 1)будь-який цінний папір як об’єкт цив. прав і у такому разі мова йде про права на папір; 2)Цінний папір,сам посвідчує грошове аба ін.. майнове право,тобто виникають «права із паперу»

Види цінних паперів:

І.За порядком іх розміщення (видачі):

1)Емісійні (Акції, облігації підприємства, місцевих позик, держ облігації, іпотечні сертифікати, сертифікати фондів операцій з нерухомістю, казначейські зобов'язання Україна)

2) Неемісійні (векселі, заставні ЦП, похідні ЦП, товаророзпорядчі ЦБ).

ІІ)За формою існування:

1)Документарні(акції бувають у документарній та без документарній формі)

2)Бездокументарні

ІІІ)За формою випуску:

1) ЦБ на пред'явника (право посвідчення ЦП на пред'явника належить пред'явнику ЦБ)

2)Іменні ЦБ (права по ЦП належать конкретній особі)

  • Акція – іменний ЦП без встановленого терміну обігу, яка:засвідчує пайову участь в статутному фонді АТ підтверджує членство в АТ та дає право на участь в управлінні; дає право на отримання дивідендів при отриманні прибутку; дає право на розподіл майна при ліквідації АТ. Акція є неподільною.

Види акцій:прості;привілейовані. Частка привілейованих акцій у стат.капіталі АТ не може перевищ. 25%.

3)Ордерні ЦБ (Права, засвідчуються в ЦП, дає право вказаній особі здійснювати права самостійно або за своїм розпорядженням призначати ін особа)

  • Вексель - ЦП,який посвідч. безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після настання строку визнач. грош. суму власникові векселя. Види: простий,переказний.

Групи цінних паперів:

1)Пайові - ЦБ, які засвідчують участь їх власника у статутному капіталі, надають власнику право на участь в управлінні емітентом і отримання частини прибутку (акції, інвестиційний сертифікат)

2)Боргові - ЦБ, що засвідчують відношення позики і передбачають зобов'язання емітента сплатити опред. грошові кошти у строк, зазначений у ЦБ (Векселі, облігації підприємств, держ. Облігації Україна, облігації місцевих позик, казначейські зобов'язання України, ощадний сертифікат)

3)Похідні - ЦБ, механізм випуску та обігу яких пов'язаний з правом придбання або продажу протягом строку, зазначеного в договорі, цінних паперів, інших фінансових та / або товарних ресурсів (Апціонни, бонни, тратти)

4)Товаророзпорядчі - ЦБ, які дають своєму власникові право розпоряджатися майном, зазначеним у документах (чеки, акредитиви).

5)Іпотечні - ЦБ, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям і які засвідчують право власника на отримання від емітента належних їм коштів (іпотечні сертифікати, облігації, заставні, сертифікати фондів операцій з нерухомістю)

6)Приватизаційні - ЦБ, що засвідчують право власника на безоплатне одержання в процесі приватизації частки майна в держ. підприємстві, від жив. Фонду.

  • Передавальний напис – індосамент (індосант – вчиняє, індосат – приймає ЦП). Індосамент може бути бланковим (не зазн. особа, якій буде здійсн. виконання) та ордерним (зазнач.ос)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]