Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz_teoriya_83.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

80. Управління потоковим виробництвом

На етапі розробки технологічних процесів слід врахувати ту обставину, що для організації потокового виробництва вони суттєво відрізняються від аналогічних процедур для серійних методів виробництва. Додатковий економічний ефект досягається у підсумку реалізації наступних правил організації раціонального потокового виробництва: для організації багатопредметних потокових ліній слід максимально застосовувати типові технологічні процеси та маршрути механічної обробки деталей; розробка технологічного процесу повинна базуватись на засадах максимальної синхронізації операцій технологічного процесу за часом засобами їх обєднання, заміни методів механічної обробки; розширене застосування верстатів з автоматичним (напівавтоматичним) циклом роботи з метою полегшення умов праці та організації багатоверстатного обслуговування обладнання; максимально замінювати перервні процеси механічної обробки неперервними; прагнути до перекриття допоміжного часу на установку та зняття деталі машинним часом механічної обробки; у ході розробки технологічного маршруту передбачити максимальне скорочення циклу виробництва за рахунок скорочення кількості та найбільш раціонального чергування операцій, що переривають механічну обробку деталей.

Для потокового виробництва є характерним безперервний та прямоточний рух виробів по робочих місцях. Тому до організації виробничого процесу, за будь-якої форми потоку, висуваються наступні вимоги: процес повинен бути високопродуктивним та базуватися на новітніх технологіях та методах організації виробництва; операції мають бути стабільними за фізичними параметрами, трудомісткістю та тривалістю;окремі операції та весь процес мають відрізнятися ритмічною повторюваністю; операції повинні бути синхронізованими.

Правила при управлінні потоковим виробництвом: всі деталі, що обробляються на лінії, повинні рухатись прямоточно; часткові повернення деталей між сусідніми верстатами допускаються у вигляді виключення; середній рівень завантаження основного верстатного обладнання в лінії має становити 70-75%, за рівня завантаження універсальних верстатів нижче 50-60% передбачається кооперація між різними потоковими лініями; загальна кількість верстатів не розділеної лінії не має перевищувати 40-50 одиниць, розділення лінії є доцільним також у випадку використання верстатів-дублерів; недостатній рівень завантаження обладнання усувається шляхом послідовного виконання декількох операцій на одному верстаті, зміни маршруту та структури операцій; установлене в лінію обладнання по можливості має завантажуватись та працювати рівномірно.

81. Загальна характеристика та різновиди потокового виробництва

Потокове виробництво — високоефективний метод організації виробничого процесу. За умов потоку виробничий процес здійснюється в мак­симальній відповідності до принципів його раціональної організації. Потокове виробництво має такі ознаки: за групою робочих місць закріплюється обробка або скла­дання предмета одного найменування або обмеженої кількості най­менувань конструктивно та технологічно подібних предметів; робочі місця розміщуються послідовно за ходом технологіч­ного процесу; технологічний процес має високу поопераційну диференціа­цію, на кожному робочому місці виконується одна або кілька схо­жих операцій; предмети праці передаються з операції на операцію поштуч­но або невеликими транспортними партіями згідно з ритмом робо­ти, що забезпечує високий ступінь паралельності та безперервності процесу. Широко застосовується спеціальний міжопераційний транспорт (конвеєри), який виконує не тільки функції переміщен­ня предметів, а й задає ритм роботи. Потокові методи застосовуються для виготовлення продукції в значних обсягах і протягом тривалого часу, тобто в масовому й великосерійному виробництві. Основною структурною ланкою потокового виробництва є по­токова лінія — технологічно та організаційно виокремлена група робочих місць, яка виготовляє один або кілька подібних типорозмірів виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]