Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz_teoriya_83.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

71. Управління транспортним господарством, техніко-економічні показники транспортного господарства

На великих підприємствах, де в складі загальнозаводського транспортного господарства є кілька цехів, для координування їх діяльності організується транспортний відділ, підпорядкований безпосередньо заступнику директора з маркетингу і збуту або заступнику з транспорту (загальних питань).

До складу транспортного відділу входять бюро (групи): планово-економічне, диспетчерське, технічне, обліку та ін.

Планово-економічне бюро розробляє плани виробничо-господарської діяльності транспортного господарства, визначає вантажообіг по заводу й обсяг вантажно-розвантажувальних робіт, розраховує потребу в транспортних і вантажно-розвантажувальних засобах, кадрах і фонді заробітної плати, складає кошторис витрат транспортного господарства і калькуляцію собівартості на окремі види послуг.

Диспетчерське бюро здійснює оперативно-виробниче планування роботи транспорту, що зводиться до складання квартальних, місячних і добових планів перевезень і до оперативного регулювання транспортних робіт. Методи побудови планів визна­чаються ступенем стійкості вантажопотоків на заводі.

Технічне бюро здійснює технічну підготовку виробництва: розробляє транспортно-технологічні схеми, що забезпечують стикування окремих ланок транспортної мережі підприємства і технологічного устаткування; формує альбоми креслень на кожен вид підйомно-транспортного устаткування для виготовлення запасних частин і проведення ремонтних робіт; розробляє заходи з комплексної механізації й автоматизації вантажно-розвантажу­вальних і транспортних операцій.

Бюро обліку веде паспортизацію всіх видів транспортних засобів, забезпечує бухгалтерський облік і звітність роботи транспортного господарства.

Основними техніко-економічними показниками роботи транспортного господарства є:

– об'єм перевезень вантажів (виконання плану перевезень вантажів);

– собівартість 1 т∙км;

– продуктивність праці;

– собівартість 1 машино-часа роботи транспортного засобу;

– питома вага транспортно-складських витрат в собівартості продукції.

Ефективність використання транспортних засобів характеризується:

– коефіцієнтом використання часу роботи транспортного засобу (відношення фактичного часу роботи транспортного засобу в році до календарного фонду робочого часу в році);

– коефіцієнтом використання вантажопідйомності транспортних засобів (відношення середнього завантаження транспортного засобу до його вантажопідйомності);

– коефіцієнтом використання пробігу транспортних засобів (відношення довжини пробігу з вантажем до загальної довжини пробігу).

72. Управління результативністю операційної системи

Операційна система – це повна система виробничої діяльності будь-якої організації (об’єкта), яка становить собою сукупність трьох взаємозалежних підсистем (рис. 1.1):

підсистема планування й контролю (забезпечує, інформує про стан загальної системи та незавершеного виробництва);

переробна (перетворює вхідну величину на вихідний результат);

підсистема забезпечення (виконує необхідні функції забезпечення переробної підсистеми).

Рисунок 1.1 – Взаємозв’язок елементів операційної системи

Управління операційною системою ґрунтується на принципах, які відображають ринкові умови господарювання.

Операційний менеджмент формує стратегію операційної системи, залучає засоби виробництва для досягнення ефективності. Виходячи з цього, операційна система з технічної точки зору є послідовністю факторів і операцій, поданих у вигляді схеми: ресурси – витрати – результат.

Ресурси операційної системи – це керовані фактори виробництва, яким притаманні вартісні властивості й здатність перетворювати. Ресурси, як вхідні фактори операційної діяльності, поділяються на трудові, матеріальні, фінансові, технологічні, інформаційні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]