Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz_teoriya_83.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

37. Сутність та задачі технічної підготовки виробництва.

Під технічною підготовкою виробництва розуміють сукупність процесів наукового, технічного і організаційно – економічного характеру, які направлені на розробку, освоєння нових видів продукції, які здійснюються від початку наукових досліджень до введення виробу в експлуатацію і визначабть технічний рівень, якість і ефективність нової продукції як у виробництві (на підприємстві) так і в експлуатації (у споживача). В законодавчих актах про підприємство сказано, що діяльність підприємства в НТП повинна бути підпорядкована випуску продукції високої якості, кокурентно – спроможної на світовому ринку, своєчасне її оновлення, найбільш повне задоволеня споживачів.

Основні завдання технічної підготовки виробництва -формування прогресивної технічної політики, спрямованої на створення найбільш досконалих видів продукції та технологій їх виготовлення; створення умов для високопродуктивної, ритмічної і рентабельної роботи підприємства; скорочення тривалості технічної підготовки виробництва з одночасним підвищенням якості всіх видів робіт; забезпечення безперервного технологічного прогресу в усіх галузях народного господарства шляхом максимального задоволення потреб населення.

Технічна підготовка включає конструкторську (КПП) і технологічну (ТВП) підготовку виробництва.

Зміст і порядок робіт з підготовки виробництва регламентуються Державними стандартами:

ЕСКД - Єдина система конструкторської документації;

ЕСТД - Єдина система технологічної документації;

ЕСТПП - Єдина система технологічної підготовки виробництва.

Зміст, об'єм і форма організації підготовки виробництва залежать від типу виробництва, складності і міри новизни виробу.

Розрізняють позазаводську і внутрішньозаводську технічну підготовку виробництва.

38. Головні етапи технічної підготовки,їх зміст та спрямованість.

Для здійснення будь-якого процесу необхідно провести певну підготовку по забезпеченню виробництва необхідною нормативною документацією, оснащенням та налагодженню всіх підсистем, взаємодія яких забезпечить випуск готової продукції.

Основними етапами технічної підготовки є:

* конструкторська підготовка ставить за мету розробку конструкторської документації (креслень) або технічних вимог на продукцію у відповідності до рекомендацій, які отримані в результаті наукової підготовки виробництва. Конструкторська підготовка регламентована Єдиною системою конструкторської документації (ЄСКД) і виконуються у три стадії: 1. розробка технічного завдання на виріб (продукцію); 2. розробка технічного проекту; 3. розробка робочого проекту. * технологічна підготовка виробництва регламентована системою державних стандартів, яка має назву - Єдина система технологічної підготовки виробництва (ЄСТПВ). Ця система передбачає широке застосування прогресивних типових технологічних процесів, стандартного технологічного устаткування та оснащення, засобів механізації і автоматизації виробничих процесів, інженерно-технічних та управлінських робіт. ТПВ повинна забезпечити повну технологічну готовність підприємства виготовляти продукцію згідно з заданими техніко-економічними показниками. Повна технологічна готовність - це наявність на підприємстві повного комплекту необхідної технологічної документації і засобів технологічного оснащення і засобів, які забезпечують виробництво якісних виробів. ТПВ включає розв'язання багатьох задач, які можна згрупувати за такими основними функціями: - забезпечення технологічності конструкції виробу; - розробка технологічних процесів; - проектування та виготовлення засобів технологічного оснащення. Центральне місце в ЄСТПВ займає розробка технологічних процесів, яка може здійснюватись у масштабах країни на деталі загального призначення або галузі, на галузеві деталі підприємства. Усі перелічені складові науково-технічної підготовки можуть здійснюватись: 1. неавтоматизованими засобами, тобто вручну; 2. автоматизованими, тобто застосуванням окремих систем автоматизації, наприклад САП, САПТ ТП і т. ін. 3. автоматичними - в комплексних інтегрованих системах - майже без участі людей і відсутності паперової документації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]