Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz_teoriya_83.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

9. Класифікація операційних систем

Існуючі класифікації операційних систем засновані на характері виходу і типі використовуваного процесу переробки ресурсів. По таких класифікаціях можна представити діяльність будь-якого підприємства промислового виробництва і сфери послуг усіх галузей народного господарства.

Представимо у таблиці 1.1 двовимірну класифікацію операційних систем.

Таблиця 1.1 - Двовимірна класифікація операційних систем

Тип переробної

Системи

Характер виходу (кінцевого результату)

Матеріальний (продукція)

Нематеріальний (послуги)

Проектний

Будівельна фірма

Консалтингова організація

Дрібносерійний

Друкарня

Авторемонтна майстерня

Масовий

Автоскладальний завод

Станція з миття автомобілів

Безперервний

Нафтопереробний комбінат

Радіостанція

Розглянемо кожен тип переробної системи детальніше:

1. Проектний тип операційної системи. Основною ознакою є те, що кожна одиниця кінцевої продукції унікальна за конструкцією, задачами, що розв’язуються, розташуванням чи за будь-якими іншими важливими ознаками. Процес виробництва при цьому має одиничний, неповторний характер. На випуск кожної одиниці продукції витрачається відносно тривалий час: зазвичай це кілька тижнів, місяців або навіть років. Усі ресурси операційної системи в даний конкретний момент часу спрямовуються на реалізацію саме цього єдиного чи, можливо, декількох нечисленних проектів водночас.

2. Дрібносерійний тип операційної системи – окремі підрозділи, цехи чи дільниці спеціалізуються на виконанні різноманітних операцій. Об’єкти переробки, що представлені, скажімо, виробами, що обробляються, чи клієнтами, що обслуговуються, проходять крізь систему по одному або невеликими групами. Оскільки вимоги до трансформації кожного об’єкта можуть бути різ­ними, то вони прямують різними маршрутами з необов’язковим проходженням усіма наявними дільницями.

3. Масовий тип виробництва операційної системи – видає великі обсяги відносно стандартизованих виходів. Окремі одиниці продукції, що випускаються, чи послуг, що надаються, не можна відрізнити одну від одної, хоча в певних випадках і можуть мати місце незначні відмінності у характеристиках або комплектації. Тривалість проходження одиниці продукції в процесі виробництва чи клієнта крізь систему відносно мала: зазвичай вона вимірюється у хвилинах або годинах. Виробничі ресурси системи впорядковуються в певній послідовності й утворюють поточну лінію.

4. Безперервний тип операційної системи виробляє значні обсяги однорідного виходу. Єдиний засіб розрізнити окремі одиниці створюваної продукції полягає у вимірі продукту в якихось довільних одиницях за обсягом, довжиною, площею, вагою або часом. Ресурси, що надходять на вхід системи, безперервним потоком проходять крізь неї, перетворюючись на кінцевий продукт.

10. Ситуаційний підхід до виробництва

Ситуаційний підхід передбачає, що придатність різноманітних методів управління визначається ситуацією. Поскільки існує велика кількість факторів як в організації, так і в зовнішньому середовищі, не існує єдиного найкращого способу управління підприємством. Самим ефективним в певній ситуації є метод, який найбільше відповідає певній ситуації. Ситуація - це певний набір обставин, які впливають на функціонування підприємства в певнич час. Використовуючи ситуаційний підхід, керівництво може зрозуміти, які методи і засоби є найкращими для досягнення цілей організації в певній ситуації.

Ситуаційний підхід передбачає визначення основних внутрішніх та зовнішніх факторів, які впливають на функціонування підприємства. Для практичних цілей керівники розглядають тільки ті фактори, які впливають в кожній конкретній ситуації.

Ситуаційний підхід в операційному менеджменті дозволяє пов’язати окремі прийоми виробництва із конкретними виробничими ситуаціями для досягнення найоптимальнішим шляхом визначених операційних цілей за існуючих обставин. Отже, важливим завданням операційного менеджменту є визначення тих ключових ситуаційних факторів, які найбільше впливатимуть на виробничу систему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]