Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz_teoriya_83.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

7. Формування операційних систем

Операційна система створюється та функціонує, враховуючи стратегію операційної діяльності, яка, в свою чергу, є однією з функціональних стратегій (субстратегій) розвитку організації. Стосов­но промислового підприємства повна система виробничої діяль­ності називається операційною системою.

Найчастіше операційну систему подають як сукупність трьох взаємопов'язаних підсистем: переробної, підсистеми забезпечення та підсистеми планування і контролю (рис.2).

П ереробна підсистема здійснює продуктивну діяльність, пов'язану безпосередньо з перетворенням вхідних величин у вихідні результати.

Підсистема забезпечення не пов'язана прямо з виробництвом виходів, але виконує необхідні функції забезпечення пере­робної підсистеми.

Підсистема планування та контролю отримує від перероб­ної системи інформацію про стан системи. Інформація надходить із мікросередовища (цілі, політика, персонал тощо) та із зовнішнього се­редовища (попит на продукцію, вартість ресурсів, тенденції розвитку техніки тощо).

8. Модель підприємства як відкритої системи

Найчастіше операційну систему подають як сукупність трьох взаємопов’язаних підсистем:

• переробної (є визначальною в операційному процесі і виконує продуктивну роботу, безпосередньо зв'язану з перетворенням вхідних величин у вихідні результати);

• забезпечення (не зв'язана безпосередньо з виробництвом виходу, але виконує необхідні функції забезпечення переробної підсистеми);

• планування і контролю (одержує інформацію з зовнішнього і внутрішнього середовищ про стан переробної підсистеми і підсистеми забезпечення, обробляє цю інформацію і видає рішення про те, як повинна працювати переробна підсистема).

Переробна підсистема під час свого функціонування здійснює зміну форм внутрішніх властивостей, додає вартість живої та уречевленої праці. Вихід даної підсистеми може бути позитивний – прибуток, якість товарів та послуг, зайнятість персонал, а також негативний – збитки, технологічні дефекти, надмірні витрати, безробіття. В складі переробних підсистем знаходяться технології, під якими, в широкому сенсі, розуміють поєднання кваліфікаційних навичок персоналу, можливостей обладнання, необхідних для перетворення матеріалів у готовий продукт.

Підсистема забезпечення не пов`язана безпосередньо з виробництвом «виходів», але вона виконує необхідні функції забезпечення безперебійно ритмічно роботи контролюючої підсистеми на підставі інформації про стан її діяльності.

До складу даної підсистеми входять три функціональні підсистеми нижчого порядку:

1) підсистеми технічної підготовки виробництва нових продуктів (послуг);

2) підсистеми технічного обслуговування виробничої системи у процесі її функціонування;

3) підсистеми ресурсного забезпечення виробничих процесів.

Підсистема технічної підготовки виконує функції науково-експериментального пошуку, конструкторських досліджень, технологічного проектування та освоєння нових конкурентоспроможних товарів.

Підсистема технічного обслуговування виробництва передбачає виготовлення робочого і вимірювального інструменту та оснащення, проведення ремонтних робіт та модернізацію устаткування, виконання транспортних та складських операцій.

Підсистема ресурсного забезпечення підтримує на необхідному рівні виробничий процес запасами матеріалів, енергії, інформації та людськими здібностями.

Підсистема планування і контролю - отримує від переробної системи інформацію про стан системи, виконує графіку запуску, випуск продукції, рівень запасів та обсяг незавершеного виробництво, дозволяє розробити відповідні плани та відкоригувати цілі, як перспективні, так і поточні, окремих виробничих підрозділів та працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]