Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz_teoriya_83.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

30. Просторова характеристика виробничого процесу:планіровка обладнання при різних формах спеціалізації цехів та дільниць.Оптимізація планіровки обладнання

Просторова структура організації виробництва визначається кількістю технологічного обладнання, зосередженого на робочому майданчику (числом робочих місць), і розташуванням його щодо напрямку руху предметів праці в навколишньому просторі. Залежно від кількості технологічного обладнання (робочих місць) розрізняють одноланкову виробничу систему і відповідну їй структуру відокремленого робочого місця і багатоланкову систему з цехової, лінійної або комірчастою структурою.

Цехова структура характеризується створенням ділянок, на яких устаткування (робочі місця) розташоване паралельно потоку заготовок, що передбачає їх спеціалізацію за ознакою технологічної однорідності. У цьому випадку партія деталей, що надходить на ділянку, направляється на одне з вільних робочих місць, де проходить необхідний цикл обробки, після чого передається на іншу ділянку (в цех).

На ділянці с лінійної просторової структурою обладнання (робочі місця) розташовується по ходу технологічного процесу і партія деталей, оброблювана на ділянці, передається з одного робочого місця на інше послідовно.

Комірчаста структура організації виробництва об'єднує ознаки лінійної та цехової. Комбінація просторової і тимчасової структур виробничого процесу при певному рівні інтеграції часткових процесів обумовлює різні форми організації виробництва: технологічну, предметну, прямоточну, точкову, інтегровану .

Технологічна форма організації виробничого процесу характеризується цехової структурою з послідовною передачею предметів праці. У той же час застосування технологічної форми організації виробничого процесу має ряд негативних наслідків. Велика кількість деталей і їх багаторазове переміщення в процесі обробки призводять до зростання обсягу незавершеного виробництва і збільшенню числа пунктів проміжного складування. Значну частину виробничого циклу становлять втрати часу, обумовлені складною межучастковой зв'язком.

Рис .. 1. Варіанти просторової структури виробничого процесу

 

Предметна форма організації виробництва має порожнисту структуру з паралельно-послідовною (послідовної) передачею предметів праці у виробництві. На предметному ділянці встановлюється, як правило, все обладнання, необхідне для обробки групи деталей з початку і до кінця технологічного процесу. Якщо технологічний цикл обробки замикається в межах ділянки, він називається предметно-замкнутим.

Крім того, розширення номенклатури продукції, що випускається, її оновлення вимагають періодичної перепланування виробничих ділянок, зміни структури парку обладнання. Прямоточна форма організації виробництва характеризується лінійною структурою з поштучної передачею предметів праці. Така форма забезпечує реалізацію низки принципів організації: спеціалізації, прямо точності, безперервності, паралельності. Її застосування призводить до скорочення тривалості виробничого циклу, більш ефективному використанню робочої сили за рахунок більшої спеціалізації праці, зменшення обсягу незавершеного виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]