Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz_teoriya_83.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

28. Періодичність виробництва, різновидність періодичності виробництва, фактори, які впливають на періодичність в-ва

Періодичність запуску-випуску деталей в оброблення, або ритм серійного виробництва (Rз.-в), визначають за формулою ,                                      де П — прийнятий розмір партії, шт.; Nс.д — середньодобова потреба в даній деталі. З метою спрощення оперативного планування й регулювання процесу виробництва, а також для створення умов ритмічної роботи на кожній виробничій дільниці доцільно уніфікувати розраховані значення періодичностей запуску-випуску різних деталей і довести їх до двох-трьох варіантів або прийняти єдину періодичність для всіх деталей, що виробляються на дільниці. Для менш точних розрахунків можна користуватися нормативними таблицями, побудованими за практичними даними. У цьому разі в основу кладуть не розміри партії в штуках, а уніфіковані періодичності запуску-випус­ку. Рекомендуються такі уніфіковані величини періодичності виго­товлення деталей: три місяці (3М), один місяць (М), півмісяця (М/2) тощо. Розмір партій установлюють за даними нормативної періодич­ності запуску-випуску партій на відповідній дільниці за такою формулою: П = Rз.-в Nс.д.                                  Одержаний у такий спосіб розмір партії зіставляють із наявністю площ для схованки деталей, ураховують умови транспортування і т. ін.

Різновиди періодичністі процесу :

- Переривчасті (дискретні): супроводжуються зупинками для знімання готової продукції та завантаження сировини (напівфабрикату).

- Циклічні: постійно повторюються з однаковою періодичністю (масове, велико-серійне виробництво).

- Нециклічні: не повторюються чи повторюються з різною періодичністю (дослідне, одиничне, дрібносерійне виробництво).

- Безупинні: виконуються протягом тривалого часу, завантаження сировини, зняття готової продукції здійснюються без зупинки основного процесу, що переривається один раз у півроку — рік для профілактичного огляду і ремонту устаткування

29. Графічна інтерпретація часу виготовлення виробничої програми

Виробнича програма цеху, що встановлена на місяць, є основою для розробки завдань для кожної дільниці та робочого місця. Розробка місячних завдань виробничим дільницям починається з складання по-детальних планів за такими даними:

-конструкторсько-технологічних специфікацій;

-карт технологічних процесів;

-карт розшифровки комплектів;

-термінів початку і закінчення робіт.

Після складання подетальних планів дільницям, проводяться об’ємно-календарні розрахунки за групами устаткування і використанням площ. В результаті таких розрахунків встановлюється змінність роботи дільниць, окремих груп устаткування і уточнюється потреба у робітниках визначених професій. При складанні зведеного графіка виконуються розрахунки завантаження устаткування і площ роботами з виготовленням різних замовлень в усіх підрозділах підприємства.

При цьому необхідно забезпечити таке завантаження усіх ланок виробництва, щоб воно було на рівні їхньої пропускної спроможності та рівномірним протягом планового періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]