Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос планирование шпоры!.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

17. Планування обсягів виробництва продукції у натуральному вираженні.

План виробництва розробляється у натуральному та вартісному виразах. Центральне місце у виробничої програмі відводиться плану виробництва у натуральному виразі. Він повинен забезпечити задоволення потреб суспільства у конкретних засобах виробництва, предметах споживання; встановити співвідношення і рівновагу між попитом і пропозицією по окремих видах продукції. Основними показниками виробництва продукції у натуральному виразі є номенклатура і асортимент продукції. Номенклатура – це укрупнений перелік видів продукції (стіл, стілець, тумба тощо) Обсяг виробництва продукції у натуральних показниках встановлюють на основі обсягу поставок (ОП): , де ± ΔЗГП – зміна запасів готової продукції на складі відповідно на кінець і початок планового періоду в натуральних одиницях

У випадках виробництва з неминучими виробничими втратами продукції (неминучий технологічний брак) обсяг виробництва у натуральних показниках коригується на коефіцієнт втрат (β) за формулою:

ОВ`=ОВ*(1+В)

При аналізі виконання підприємством плану по номен­клатурі і асортименту дається кількісна оцінка виконання плану шляхом обчислення фактичного випуску продукції в межах встановленого плану і порівняння його з плановими показниками.

Значення натуральних показників виробничої програми в умовах ринку зростає, оскільки саме вони дають можливість оцінити ступінь задоволення потреб споживачів в певних товарах і врахувати якісні характеристики товарів.

18. Планування обсягів виробництва продукції у вартісному вираженні.

Вартісними показниками виробничої програми є обсяги товарної валової, реалізованої, чистої, умовно-чистої про­дукції, нормативної вартості обробітку, валового і внутрі­заводського обороту, обсяг незавершеного виробництва.

В обсяг товарної продукції включають готову продукцію, послуги, ремонтні роботи, капітальний ремонт свого підприємства, напівфабрикати і запчастини на сторону, капітальне будівництво для непромислових господарств свого підпри­ємства, роботи, пов'язані з освоєнням нової техніки, тару, що не входить в гуртову ціну виробу.

- Обсяг товарної продукції (ТП) визначають у діючих та порівняльних цінах за формулою:

-У валову продукцію (ВП) включають всю продукцію у вартісному виразі, незалежно від ступеня її готовності і виз­начають у порівняльних цінах за формулою:

,

де НЗВп, НЗВк — вартість залишків незавершеного вироб­ництва відповідно на початок і кінець планового періоду, грн.;

Іп, Ік — вартість інструменту для власних потреб відповідно на початок і кінець планового періоду, грн.

Валовий оборот підприємства (ВО) — це обсяг валової продукції незалежно від того, де вона буде використана: чи в межах підприємства, чи поза ним.

Внутрізаводський оборот (ВЗО) — це та кількість про­дукції підприємства, яка використовується всередині нього для подальшої переробки. Валову продукцію можна також обчислити:

- Реалізована продукція – це продукція, що відвантажена та оплачена споживачами.діючіціни

РП=ТП+НРПп-НРПк

де НРПп, НРПк – вартість нереалізованої продукції відповідно на початок та кінець періоду.

Обсяг чистої продукції підприємства (ЧП) обчислюється у діючих цінах за формулою:ЧП=ТП-(Мз+А)

де Мз – матеріальні витрати на виробництво продукції, грн.;

А – сума амортизаційних відрахують за відповідний період, грн.

Чиста продукція підприємства може бути також обчислена як сума основної і додаткової заробітної плати працівників підприємства і прибутку.

Показник умовно-чистої продукції (УЧП) обчислюється:

УЧП=ЧП+А