Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос планирование шпоры!.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

38.Зміст і завдання фінплану

Фінансовий план – це документ, що відображає об'єм надходжень і витрачання грошових коштів, що фіксує баланс доходів і напрям витрат підприємства, включаючи платежі до бюджету на плановий рік.

Фінансовий план є завершальним розділом техніко-економічного плану підприємства і покликаний узагальнити у вартісній формі матеріали всіх попередніх розділів. В даному розділі розглядаються питання фінансового забезпечення підприємства і найефективнішого використовування наявних грошових коштів. Фінансове планування – це безперервний процес, що передбачає формування і використання фінансових ресурсів.

До основних задач планування фінансів відносять забезпечення підприємства необхідними фінансовими ресурсами, визначення планових об'ємів необхідних грошових коштів і напрямів їх витрачання, встановлення і розвиток фінансових відносин з бюджетом, банками, страховими організаціями і іншими господарюючими об'єктами, дотримання інтересів акціонерів і інвесторів; виявлення шляхів найраціональнішого вкладення капіталу і резервів по його ефективному використанню; нарощування прибутку за рахунок раціонального використання грошових коштів і здійснення контролю за витрачанням грошових коштів і вкладеннями капіталу.

Провідним фінансовим планом в сучасних умовах є поточний план. Він розробляється на рік з розбиттям по кварталах (місяцях) і включає наступні планові документи:

-Річний баланс доходів і витрат;

-Оперативні фінансові плани (платіжний календар, касовий план, кредитна заявка).

Окремими документами можна виділити:

-план взаємостосунків з бюджетом, що включає платежі до бюджету (державний і місцевий) і бюджетного фінансування;

-план розподілу і використання прибутку підприємства.

При розробці фінансового плану використовуються планові розрахунки по всіх аспектах діяльності підприємства – виробничої, комерційної, інноваційної, інвестиційної, соціальної і екологічної. Тільки спираючись на них можна розрахувати загальний фінансовий результат і його складові в розрізі окремих видів діяльності, платежі до бюджету і позабюджетних фондів, величину резервних фондів, чистий прибуток, фінансові ресурси (з обліком додатково мобілізуємих на фінансовому ринку) і напрями їх використовування.

Основою для здійснення всіх фінансових розрахунків є планові об'єми продажів продукції підприємства, що розробляються в розділі «Виробнича програма підприємства».

40. Оперативне фінансове планування і контроль

Оперативне фінансове планування включає складання і використання платіжного календаря, кредитної заявки, касового плану.

Платіжний календар служить інструментом оперативного управління грошовими потоками на підприємстві. Платіжний календар - це план раціональної організації оперативної фінансової діяльності, в якій взаємопов'язані по термінах використання всі джерела надходження грошових коштів з витратами на здійснення господарської діяльності підприємства.

Розробляється Платіжний календар на квартал з розподілом по місяцях, декадах і містить наступні розділи:

-Надходження грошових коштів;

-Платежі;

-Перевищення платежів в порівнянні з надходженнями;

-Перевищення надходжень над платежами;

-Залишок грошових коштів на початок планового періоду;

-Залишок грошових коштів на кінець планового періоду.

Якщо надходження грошових коштів перевищує платежі, то це свідчить про фінансову стійкість підприємства. Інакше підприємству необхідно знаходити шляхи поліпшення фінансового стану. До них відноситься: відмова від витрат, які не є першочерговими, перенесення термінів розрахунків з іншими підприємствами за домовленістю, отримання кредитів, мобілізація внутрішніх резервів. Якщо підприємство не в змозі залучити додаткові грошові кошти для покриття платежів, то виникає необхідність оголосити про неплатоспроможність.

На етапі оперативного фінансового планування складається кредитний план (кредитна заявка) – документ, якому підприємство обґрунтовує потребу в банківському кредиті. Він оформляється на підставі попередніх розрахунків потреби в кредитних засобах, обґрунтовуванні ефективності заходів. Сума погашення кредиту складається з суми основного боргу (кредиту) і оплати % за його використовування.