Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос планирование шпоры!.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

5. Контроль як функція управління підприємством.

У системі управління підприємством і його підрозділами важливу роль відіграє контроль. У широкому розумінні контроль – це перевірка відповідності фактичних характеристик (процесів, діяльності, об'єктів) установленим вимогам. Контроль є обов'язковою складовою функції управління. На підприємстві контролю підлягають усі матеріальні та грошові потоки, виробничі процеси, діяльність людей, витрати ресурсів і результати. Такий глобальний контроль дає змогу з'ясувати, наскільки діяльність підрозділів усіх ієрархічних рів­нів відповідає чинному регламенту, встановленим завданням і наскільки вона ефективна.

У процесі контролю збирається й аналізується необхідна ін­формація, виявляються відхилення фактичних показників від встановлених (планових, стандартних) та їх причини.

Технологія контролю витрат і результатів полягає в порів­нюванні фактичних показників з плановими, виявленні причин і відхилень та їх аналізі, що є основою для прийняття певних рішень відповідальними працівниками. Контроль тісно пов'язаний з плануванням і через функцію регулювання впли­ває на нього. Так, відхилення фактичних показників від плано­вих, виявлені в процесі контролю, можуть привести до двох рі­зних регулюючих дій. Конт­роль є важливим елементом у системі управління зі зворотним зв'язком.

Порівняння фактичних і планових показників у процесі конт­ролю, аналіз відхилень повинні проводитись упорядковано і сис­тематично згідно з календарним розподілом планових завдань. На основі результатів аналізу розробляються і впроваджуються заходи з адаптації роботи підрозділів і робочих місць до тих змін, які відбулися або очікуються на підприємстві.

6. Форми та види контролю.

Контроль на підприємстві має різні напрямки і форми. Це пе­редусім контроль за потоками матеріалів і продукції на всіх стадіях її оброб­ки. Цей вид контролю має назву технічного контролю. Технічний контроль є важливою складовою системи управління якістю продукції на кожному підприємстві.

Велике дисциплінуюче значення має контроль трудової дисципліни, дотримання організаційного регламенту та якості виконання своїх функцій працівниками (якості праці).

Особливу роль у системі внутрішнього контролю виконує контроль за результатами виробництва і витрачання ресурсів, які разом характеризують ефективність діяльності. Контроль здійснюється в різних формах щодо методів збору необхідної інформації та частоти контрольних операцій. Стосов­но певних об'єктів і операцій контроль може здійснюватись як візуально, так і документально. Це стосує­ться руху матеріальних цінностей, витрат, виготовлення продук­ції тощо.

Частота контрольних операцій буває різною в залежності від конт­рольованих показників, ступеня їх календарного узагальнення і призначення результатів контролю. Виділяють контроль поточний, періодичний і разовий.

Поточний контроль здійснюється щоденно як систематич­ний моніторинг за рухом матеріальних цінностей, незавершеного виробництва і продукції. Його основним інструментом є опера­тивний облік у системі диспетчерського регулювання виробницт­ва. Періодичний контроль здійснюється у формі усталеної ре­гулярної звітності підрозділів підприємства. У звіті зазначаються планові, фактичні показники діяльності за певний період, а також підсумкові дані з початку періоду. Разовий контроль не має усталеного змісту і попередньо встановленої регулярності. Його мета та діапазон контрольова­них показників визначаються в кожному окремому випадку кері­вництвом підприємства чи іншим компетентним органом.