Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

47. Лиття в форми багаторазового використання. Відцентрове лиття

Литтям називають виготовлення заготівок для виробів заповненням, наперед виготовлених ливарних форм, розплавленим металом, сплавом або іншим конструкційним матеріалом. Багаторазові форми використовують сотні й тисячі разів; відливки витягають з форми витрушуванням або виштовхуванням. Ці форми виготовляють із чавуну, сталі, алюмінієвих та інших сплавів. Використання багаторазових форм у ливарному виробництві має ряд переваг порівняно з литтям у разові форми:відсутність стрижневих і фермових сумішей, дільниць для звільнення форми від моделі та вибування форм;зменшення кількості пилу в ливарному цеху та поліпшення санітарних умов праці;обслуговування багаторазових форм не потребує фахових робітників;вища продуктивність праці; отримані відливки мають велику щільність, а також точність розмірів і малу шорсткість поверхні, що скорочує або зовсім вилучає механічне оброблення їх на різальних верстатах. Проте лиття в металеві форми має недоліки: велику вартість металевих форм, через що їх застосовують лише в серійному та масовому виробництві; деякі форми трудно виготовити для відливків складної конфігурації тощо. Відцентроване лиття- це спосіб виготовлення відливків заливанням розплаву в металеву форму, яка обертається навколо своєї осі. Під час обертання форми на розплав діють відцентровані сили. Ці сили ,які діють на метал в момент заповнення форми, кристалізації та охолодження відливків зумовлюють одержання дрібнозернистої структури, збільшують щільність відливків,зменшують газову проникність, підвищують механічні властивості.

50. Поняття про швидкість хіміко-технологічного процесу. Визначення швидкості хімічних процесів. ( принцип Ле-Шательє)

Хіміко-технологічний процес складається з сукупності фізичних і хімічних явищ. Він складається, як правило, з таких взаємопов'язаних елементарних стадій:

1) підведення реагуючих компонентів у зону реакції;

2) хімічних реакцій;

3) відведення із зони реакції отриманих продуктів.

Підведення реагуючих компонентів в зону реакції відбувається молекулярної дифузією або конвекцією. При сильному перемішуванні реагуючих речовин конвективний перенос називають також турбулентної дифузією. У двох-або багатофазних системах підведення реагуючих компонентів може відбуватися абсорбцією або десорбцією газів, конденсацією парів, плавленням твердих речовин або розчиненням їх в рідині, випаровуванням рідин або сублімацією твердих речовин. Міжфазний перехід - це складний дифузійний процес.

Ле Шател'є сформулював свій принцип: в системі, яку виведено зі стану рівноваги в результаті зовнішній дії, самотужки протікають зміни, що зменшують ці дії.

Швидкість технологічного процесу за цільовим продукту є результуюча швидкостей прямої, зворотної та побічних реакцій, а також турбулентної і молекулярної дифузії вихідних речовин у зону реакції та продуктів з цієї зони. Зміна концентрації основного вихідної речовини і продукту реакції протягом процесу характеризується кривими, які різні для простих і складних реакцій, а також для процесів, що протікають по типу ідеального витіснення і повного змішання. Швидкість виробничого процесу визначає продуктивність відповідних апаратів або розміри і кількість їх. Швидкість процесу розраховують за ступенем перетворення вихідної речовини, щодо виходу продукту за певний проміжок часу або через константу швидкості процесу.