Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

54. Рівновага та вихід продукту в хіміко-технологічних процесах.

Любий технологічний процес може протікати лише в певному технологічному режимі, який визначається сукупністю осно

вних параметрів. Вони впливають на швидкість процесу, на вихід і якість готового продукту та інші показники. Кожному технологічному процесу властиві свої параметри. Для хіміко-технологічних процесів це температура, тиск, концентрація реагуючих речовин, каталізаторі його активність, спосіб і ступінь перемішування реагентів та ін. Для фізичних і механічних процесів основними параметрами є рідинотекучість, оброблюваність, зварюваність, подрібнюваність, ріжучі властивості інструменту та ін.

Параметри технологічних процесів визначають принцип конструювання відповідних апаратів, обладнання, вибір інструментів, способів впливу на сировину та ін. Всі вони взаємопов'язані і визначають один одного. Проте не всі параметри потрібно брати до уваги при проектуванні процесу.

Важливою характеристикою любого технологічного процесу є його швидкість. Вона визначається продуктивністю апаратів і їх кількістю в технологічній схемі. Якщо представити технологічний процес у вигляді трьох стадій — підведення реагуючих речовин в зону реакції, хімічна реакція і відведення із зони реакції одержаного продукту — то сумарна швидкість процесу визначається швидкостями цих стадій. Загальна швидкість такого процесу визначається швидкістю його найповільнішої стадії. Через те на практиці для прискорення любого технологічного чи виробничого процесу в першу чергу інтенсифікують швидкість найповільнішої стадії.

Хімічні реакції складають основу хіміко-технологічних процесів і відзначаються величезною різноманітністю фазового стану реагентів, умовами і механізмом протікання. Звичайно, хімічні перетворення речовин — це хімічні реакції, що ведуть до утворення основних і побічних продуктів. При оцінці швидкості взаємодії речовин враховуються не всі реакції, а лише ті, які мають відповідний вплив на якість і кількість одержуваних продуктів.

Багато хімічних перетворень протікають як в прямому так і в зворотному напрямках, що ускладнює оцінку швидкості процесу. За цією ознакою хіміко-технологічні процеси бувають зворотні і незворотні. Як відомо, швидкість хіміко-технологічного процесу являє собою сумарну швидкість прямої, зворотної та побічних реакцій, а для гетерогенних процесів — також швидкість транспортування (дифузії) вихідних речовин у зону реакції та продуктів із зони. За цією ознакою розрізняють дифузійну, кінетичну та перехідну області. Для інтенсифікації процесу в цілому треба збільшити швидкість дифузії або хімічної реакції.

55 Зварювання плавленням. Електродугове зварювання

Звáрювання– технологічнийпроцесутвореннянероз'ємногоз'єднанняміжматеріалами при їхнагріванні та пластичному деформуванні за рахуноквстановленняміжмолекулярних і міжатомнихзв'язків.

Газополум'янезварювання – зварюванняплавленням, підчасякогокромкиз'єднуванихчастиннагріваютьполум'ямгазів, щоспалюютьсянавиходіпальникадлягазовогозварювання. Газизазвичайпідводятьдозварювальногопальникапогнучкихшлангахвідгазовихбалоніввисокоготиску, обладнанихредукційнимклапаном, щознижуєтиск. Зварювальниктримає в однійруці пальник, а в іншій – присадковий прутик. Даний метод особливо підходить для зварюваннясталевихтрубопроводів малого діаметра, а також для приєднання арматур до трубопроводів, для ремонтнихробіт, пайки-зварювання.Обладнання для газового зварюванняможнавикористати для розрізаннясталевихелементівтовщиною 10 – 15 мм і більше. Існуєтакожспеціальнеустаткування для підводногорізання. При так званому різаннікисневимсписомнагріта сталь окислюється і видувається з утвореноговузькогопрорізу, тонким струменемкисню, якийпідводитьсяпідвисокимтиском.

Електродугове́ зва́рювання — зварюванняплавленням, при котромунагрів та розплавлення кромок з'єднуванихчастинвиробіввідбуваєтьсяелектричноюдугою.Дуговийрозрядзбуджуєтьсяміжзварюванимивиробами та електродізвмиканнямвиробу в коло зварювального струму (дуга прямоїдії); міждвомаелектродами без вмиканнявиробу в коло зварювального струму (дуга побічноїдії); міждвохелектродів і виробом (комбінована дуга). Розрізняютьдуговезварювання плавким (металевим) електродом, при якомуелектроддаєдодатковий (електродний) метал для заповнення шва, і неплавким електродо