Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

87. Промислова водо підготовка, способи зм’якшення води

Промислова водо підготовка – це процес заходів і технологічних процесів отримання води необхідної якості.

Для очищення води використовують: відстоювання, фільтрування, знезараження, знесолення, зм’якшення .

Процес відстоювання дозволяє вилучити з води грубо дисперсні домішки, які осідають на дно безперервно діючих відстійних бетонованих резервуарів.

Фільтрування здійснюється через піщані фільтри, що знизу доверху пошарово складаються з каменю, гравію та піску.

Знезараження води – знищення хвороботворних мікроорганізмів та окиснення органічних домішок(хлорування, озонування, ультрафіолетом, ультразвуковими коливаннями)

Знесолення – видалення з води усіх солей.

Зм’якшення води — видалення з води солей кальцію і магнію. Є фізичні, хімічні і фізико-хімічні способи зм'якшення води.

До фізичних способів зм’якшення води відносяться дистиляція, виморожування, кип'ятіння. При кип'ятінні знижується тимчасова твердість води, так як гідрокарбонати кальцію і магнію перетворюються в карбонати, які випадають в осад.

До хімічних способів зм’якшення води відносяться такі як: натронний (додають їдкий натр), вапняний (додають гашене вапно), содовий (додають кальциновану соду), фосфатний (додають фосфат натрію), вапняно-содовий (додають спочатку вапняне молоко а потім кальциновану соду). Хімічними способами можна усувати як постійну, так і тимчасову твердість води.

До фізико-хімічних способів належить іонно-обмінний, при якому використовується властивість деяких речовин — іонітів —обмінювати іони, що входять до їх складу на іони солей, які є у воді.

88.Обробка металів тиском.Пресування та волочіння,основні операції та характеристика матеріалів,отриманих даними процесами.

Оброблення металу тиском — сукупність технологічних процесів, внаслідок яких відбувається пластичне деформування або поділ металу на частини без утворення стружки. При цьому виді обробки використовують властивість металу — пластичність (здатність під дією прикладених сил змінювати форму без руйнування) в холодному або у гарячому стані. Найпоширеніший механізм пластичної деформації — ковзання, зсув однієї частини тіла відносно іншої під дією дотичних напружень. Не всі метали однаково пластичні і в різній мірі піддаються обробленню тиском. Такі метали як мідь, алюміній, свинець, титану мають добру пластичність, а, отже, легко піддаються обробці тиском. Сталь пластична у меншій мірі, і тому, щоб підвищити її пластичність і полегшити обробку тиском, застосовують нагрівання. Для отримання деталей та заготовок метали обробляють тиском наступними способами: Вальцювання;волочіння;пресування;кування; штампування

Волочіня це спосіб виготовлення виробів протягуванням заготовки через спеціальний отвір під дією зовнішньої сили.Технологічний процес волочіння складається з таких операцій:

-попереднього випалювання заготовок тиском для отримання дрібнозернистої структури металу і підвищення його пластичності ;

-травлення заготівок у підігрітому розчині сірчаної кислоти для видалення окалини,що зумовлює зношування матриці;

-промивання заготовок і нейтралізація травильного розчину;

-загострення кінців заготовок для пропускання через отвір матриці

-волочіння

-випалювання для видалення наклепу

-обробка готової продукції(відрізання кінців різання на мірні довжини);

Волочінням виготовляють тонкий дріт діаметром 0,002-1,6мм.,прутки різног профілю та труби товщиною стінки 0,005-1,5мм.Виготовлення виробів круглого і фасонного поперечних розрізів волочінням дозволяє отримати досить високу точність і чистоту поверхні виробів.

Пресування це процес витискання нагрітого до пластичного стану металу із замкнутого об'єму через матрицю з отвором,який відповідає зрізу профіля,який пресується. Виріб отриманий пресуванням називають пресівкою.

Пресування технічно досконалий спосіб обробки кольорових металів і сплавів,вуглецевої і легованої сталі.Вихідною заготовкою при пресуванні є литий заливок або провальцьовані круглі і квадратні заготовки.Пресуванням можна виготовити усі профілі,які отримуються при вальцюванні,а також складні профілі,вальцювання яких неможливо.Пресування можна здійснювати прямим і зворотними методами.При прямому методі пресування прутів нагріту заготівку поміщають у контейнер закріплений з одного боку матриці.З другого боку в контейнер встановлюють прес-шайбу,яка передає тиск паусона на заготовку.Метал спочатку заповнює контейнер,а потім випускається у вигляді прутка.

При зворотному пресуванні прутків метал у вигляді прутка тече назустріч рухові паунсона.Прес-шайба має отвір і одночасно відіграє роль матриці,а протилежна сторона контейнера закрита глухим дном.

Для здобуття труб і порожнистих профілів з алюмінієвих і магнієвих, а в деяких випадках мідних і титанових сплавів використовується також пресування із зваркою. Заготівка під тиском, передаваним пресом-штемпелем, розтинається гребенем матриці залежно від його конструкції на 2 або декілька потоків металу. Ці потоки потім під дією високого тиску зварюються, охоплюючи суцільною масою голку матриці, виконану за одне ціле з гребенем. Остаточно труба формується в кільцевому зазорі між матрицею і голкою.