Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

58. Активні методи захисту від корозії, їх характеристик.

Активний захист спрямований на те, щоб вплинути на взаємодію матеріалу з оточуючим його збудником корозії. Щоб захистити від корозії, використовують корозійно –стійкі матеріали, електрохімічний або протекторний захист, а також захист накладання напруг.

Електрохімічний захист

Електрохімічні методи боротьби з корозією базується на сповільненні корозії металу в електролітичному середовищі зміною його електродного потенціалу. Вони охоплюють катодний і протекторний захист, при яких зниження швидкості корозії досягає катодною поляризацією металу; анодний захист, коли використовують виникнення пасивного стану поверхні металу при аноїдній поляризації; електродренаж ний захист. Який полягає у відведені з металевих концентрацій блукаючих струмів до джерела їхнього утворення.

Катодний захист –найважливіший метод боротьби з корозією. За допомогою накладеного ззовні електричного струму корозію фактично зводять до нуля. І поверхня металу не підлягає руйнуванню при витримці в корозійному середовищі протягом необмеженого часу. При виконані катодного захисту необхідне джерело постійного струму і допоміжний електрод (анод) встановлюють на деякій відстані від споруди, яка захищається.

Анодний захист –оснований на переході металу із активного стану в пасивний в наслідок змішування його потенціалу при анодній поляризації від зовнішнього джерела струму. На відміну від катодного захисту позитивний полюс джерела струму при анодному захисті приєднується до виробу, який захищається, а катоди розміщуються поблизу поверхні виробів, що експлуатуються.

Електродренажний захист –полягає у відведенні блукаючих струменів з металевих конструкцій від анодної зони до джерела їхнього утворення. Електродренаж є найнадійніший і найефективнішим методом захисту стального та свинцевого обладнання.

Інгібіторний захист

Інгібітори –це спеціальні речовини, які, будучі введеними в корозійне середовище в невеликій кількості, здатні різко зменшити або повністю зупинити корозійний процес. Інгібітори можуть бути органічні і неорганічні речовини, та їх суміші. Інгібітори використовують для захисту металів від атмосферної корозії, в кислих середовищах. У морській воді, окислювачах, маслах, мастилах.

Інгібітори які діють вибірково, поділяють на котодні та анолні. Анодні інгібітори ггальмують корозійний процес в наслідок зниження анодної реакції іонізації металу. Катодні інгібітори знижують швидкість розчинення металу внаслідок підвищення катодного процесу.

59.Каталітичні процеси нафтопереробки:

Типи Кат.проц. контактні(платина хром); Комплексо-утворювальні (синтетичні алюмосилікати);

На контактних Кат.проц – відбув реакц хз відщепленням водню і утвореня ароматичних сполук(феноли ітд); Отримують бензин з октановим числом 98 що на 30-28 одиниць вище ніж у бензинів отриманих у термічних процесах.

На комплекксоутвворювальних Кат.проц. – збільшення виходу бензину до 70% що на 15-30% більше з термічним крекінгом. Октаове число бензинів збільш на 7,,10 одиниць.

Каталітичний крекінг нафтопродуктів(солярових і гасових фракцій :1) проводится при Т 450С і тиску 0,-0,2 МПа на каталізторі комплексоутворюючого типу.2)у бензині збільшується вміст ароматичних вуглеводнів порівняно з бензином термічного крекінгу з 3-16% що підвищує октанове число до 77-78 одиниць.

Продукція Кат.проц. крекінгу нафтопродуктів: -705 бензину з октановим числом 77од.;-12-15% газу, багатого на уінні для органічного синезу пропан пропіленову і бутанбутиленову фракії.- до 10% каталітичного газойлю-кращого дизельного палива.-4-5% коксу.

Переваги каталітичного крекінгу порівняно з термічним:більший вихід бензину з високими антидетонаційними властивостями; можливість отримання з високо сірчистих нафтових фракцій бензину з низьким вмістом сірки.

Каталітичний риформінг проводится у середовищі водню під тиском і у прсутності К контактного типу;

Перевага-зниження вмісу сірки у бензині при отриманні його із сірчистих нафтових фракцій.

Пластформінг(варіант риформінгу) процес каталітичної переробки легких нафтових фракцій, який проводится на платиновому каталізатор у середовищі водню при Т500 С.

Платформінг: Сировина:низько октанові бензини прямої перегонки або бензино-лігороїнова суміш.

Рекації:розщеплення,гідрування , ізомеризація, утворення ароматичних сполук.

Отримують : високооктанові бензини або ароматичні вуглеводні(бензол,толуол,ксилол)

Побічна продукція :9 до 15% газв, які містять водень, метан,етан,пропан,бутан,ізобутан