Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

73. Лиття в форми разового використання. Лиття в форми, виготовлені за разовими моделями.

Литтям називають виготовлення заготівок для виробів заповненням, наперед виготовлених ливарних форм, розплавленим металом, сплавом або іншим конструкційним матеріалом. Найпоширенішими способами лиття в разові форми є лиття в піщано-глиняні форми; лиття в оболонкові форми та у форми, виготовлені за моделями, які витоплюються, розчиняються або перетворюються на газ. Найбільшу кількість відливків виробляють у піщано-глиняних формах. Лиття у форми, виготовлені за разовими моделями,є одним з найдавніших способів виготовлення точних відливків. Його застосовують для виготовлення відливків із сплавів,які важко обробляти різанням і тиском(наприклад, лопаті турбін із жароміцних і жаростійких сталей) суть полягає в тому,що за суцільною моделлю виготовляють суцільну форму, в яку після звільнення від моделі заливають розплав. Такі відливки дуже точні, в них мала шорсткість поверхні,завдяки чому не потрібна механічна обробка. Для одержання відливків потрібно мати: прес-форму, сировину для формування моделей виробів. Спочатку у прес-формах виготовляють разові моделі, потім ливарні форми, а після того - відливки у формах.

79. Матеріали порошкової металургії. Конструкційні порошкові матеріали, їх характеристика та галузі використання.

Порошкова металургія – галузь техніки, яка включає в виготовлення порошків з металів та їхніх сплавів і методи отримання з них заготовок і виробів без основного компонента металу.

Порошковою металургією отримують конструкційні матеріали, які називають порошками.

Порошкові матеріали або спечені матеріали — матеріали, що їх виготовляють з порошків металів, їхніх сплавів і тугоплавких сполук (карбідів, нітридів, боридів та ін.) методами порошкової металургії.. До того ж створення порошкових матеріалів вимагає мінімальних втрат матеріалу. Розрізняють порошкові матеріали композиційні у тому числі конструкційні, антифрикційні, фрикційні, електроконтактні, інструментальні, магнітні, пористі, корозійностійкі. Є порошкові міді сплави, тверді сплави, тугоплавкі метали тощо. Конструкційні порошкові матеріали виготовляють в основному з залізного порошку. Їх застосовують у виробництві шестерень, важелів, кулачків, втулок та інших деталей машин.

Конструкційні порошкові матеріали це насамперед антифрикційні та фрикційні матеріали, пористі матеріали для фільтрів. Антифрикційні матеріали композиції, які дістають пресуванням та спіканням порошків заліза або бронзи з 2...5 % графіту. Умови пресування та спікання вибирають такими, щоб пористість матеріалів становила близько 15...30 %. Після спікання матеріали просочують мінеральним маслом. Своєрідна структура (графіт і заповнені маслом пори) забезпечують цим матеріалам малий коефіцієнт тертя, високу стійкість до спрацювання і здатність працювати в багатьох випадках без додаткового змащування. Застосовують їх для виготовлення підшипників ковзання різного устаткування і приладів. Фрикційні матеріали, навпаки, мають високий коефіцієнт тертя, тому їх застосовують для виготовлення деталей, гальмових пристроїв, дисків зчеплення тощо. Виготовляють ці матеріали на залізній і мідній основах з добавками свинцю, графіту, азбесту, кремнезему та ін. Матеріали на залізній основі призначені для роботи в умовах сухого тертя, а на мідній в масляному середовищі.