Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

8. Каталізні процеси нафтопереробки, їх характеристика та відмінні особливості.

Каталізатори – це прискорення хімічних реакцій в присутності речовин, які багаторазово хімічно взаємодіють з реагентами, але які не входять до складу продуктів реакції. У каталітичних процесах нафтопереробки застосовують два типи каталізаторів: контактні і коплексоутворюючі. На контактних каталізаторах відбувається реакція з відщепленням водню і утворенням ароматичних сполук. Це забезпечує отримання бензинів з октановим числом до 98, що на 28-30 одиниць вище октанового числа бензинів, отриманих у термічних процесів. На коплексоутворюючих каталізаторах відбувається реакції ізомеризації і перерозподілу водню в молекулах, що сприяє збільшенню виходу бензину в порівнянні з термічним крекінгом на 15-35%. Каталітичний крекінг нафтопродуктів проводиться в паровій фазі при температурі 450 0С. В результаті утворення значної кількості ароматичних вуглеводнів їх вміст у бензині збільшується з 3% до 16% , що підвищує октанове число до 77-78 одиниць. Каталітичний риформінг проводиться в середовищі водню під тиском і в присутності каталізатора контактного типу. Використання водню і каталізаторів даного типу дозволяє загальмувати відкладання коксу на каталізаторі і приводить до зниження вмісту сірки в бензині при отриманні його із сірчистих нафтових фракцій. Платформінг – це процес каталітичної переробки легких нафтових фракцій, який проводиться на платиновому каталізаторі в середовищі водню при температурі 500 0С.   

9. Кінетичні закономірності класифікації технологічних процесів.

Технологічний процес – це частина виробничого процесу, безпосередньо пов’язана з послідовною зміною стану предмета.

За способом організації: періодичні,безперервні та комбіновані.

Періодичні –проводять на обладнанні, яке завантажують вихідними матеріалами через визначені проміжки часу, після їх обробки отриманий продукт вивантажується.

Безперервні – здійснюють в апаратах, де надходження сировини та вивантаження кінцевих продуктів здійснюється безперервно, як у різних частинах апарату одночасно, так і в різних апаратах,що входять до складу технологічного обладнання.

Комбіновані – поєднують стадії періодичних та безперервних процесів.

За кратністю обробки сировини:

з розімкнутою схемою,в якій сировина або матеріал підлягає одноразовій обробці.

з замкнутою схемою, в якій сировина повертається на початкову стадію процесу для повторної обробки.

13 Типи виробництва,їх відмінні особливості

Тип виробництва — це класифікаційна категорія комплексної характеристики організаційно-технічного рівня виробництва, яка зумовлена широтою номенклатури, регулярністю, стабільністю та обсягом випуску продукції, а також формою руху виробів по робочих місцях. Тип виробництва визначає структуру підприємства і цехів, характер завантаження робочих місць та руху предметів праці в процесі виробництва. Кожний тип виробництва має свої особливості організації виробництва, праці, технологічних процесів і устаткування, що застосовуються, складу і кваліфікації кадрів, а також матеріально-технічного забезпечення. Конкретний організаційний тип виробництва визначає особливості формування системи планування, обліку та оперативного управління процесами. Розрізняють три основні типи виробництва: одиничне, серійне, масове. Одиничне виробництво характеризується широкою номенклатурою виробів, малим обсягом їх випуску на робочих місцях, які не мають певної спеціалізації. Серійному виробництву властива обмежена номенклатура виробів, що виготовляються періодично повторюваними партіями, і порівняно великий обсяг випуску. Масове виробництво характеризується вузькою номенклатурою і великим обсягом випуску виробів, що виготовляються безперервно протягом тривалого часу.