Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

98. Радіаційно-хімічні процеси, складові процесу та галузі застосування.

РХТ(радіаційно –хімічні технологія) і РХП( радіаціно –хімічні процеси) належать до процесів. В яких головну роль відіграють атоми, іони, молекули, радикали. Енергія іонізуючого випромінювання у сотні тисяч разів перевищує енергію хімічних зв’язків.

Для іонізації використовуються потоки заряджених частинок великої енергії ті високочастотні електромагнітне випромінювання.

Для іонізації використовують генератори випромінювань та базі штучних і уламкових ізотопів та ін. Механізм РХП пояснюються особливостями взаємодії випромінювань з реагуючими речовинами і складається з трьох стадій.

Фізична – енергія первинного випромінювання перерозподіляється поміж повторно зарядженими частинками. Ці частинки під час взаємодії з електродами атомів призводять до збудження та іонізації нових молекул речовини.

Фізико – хімічна -хім.активні заряджені іони і незаряджені уламки ядер реагують між собою з іншими молекулами з великою швидкістю. У результаті вторинних реакцій утворюються нові активні частинки.

Хімічна –відбуваються реакції, яуі призводять до утворення молекул нової речовини.

Застосування

Радіаційна полімеризація –найбільш перспективний і легкокерований РХП – відбувається при низькій температурі під дією бета - частино і гамма – випромінювання у газовій, рідкій, твердій фазах. Утворюються полімерні матеріали високої чистоти, що особливо вадливо для застосування їх у радіоелектроніці і медицині.

Полімеризація мономерів у гетерогенних системах з допомогою РПХ становить основу одержання деревинно-полімерних матеріалів.

Радіаційне зшивання полімерів (включаючи вулканізацію каучуку) –призводить до модифікації структури і властивостей полімерів. Для одержання матеріалу з заданими властивостями метод модифікування є економічно вигідним. Застосовується для поліетилену та інших поліолефінових і заміщених полімерів вінілового ряду. Великого значення набуває вулканізація канчуків у порівнянні з традиційними способами вулканізації.

101. Радіаційно-хімічні процеси,їх суть та значення .Обробка металів тиском.Штампування

РПХ-процеси одержання продуктів,тов., засобів вироб, надання матеріалам і готовим виробам нових експлаутаційних властивостей за допомогою ядерних випромінювань.

Для іонізації використовують: - потоки заряджених частинок великої енергії(прискорені частинки , альфа, вета частинки,нейтрони, уламки ядер);- висогочпастотні електромагнітні випромінювання(рентгенівське та гама випромінювання)

Стадії РПХ :1- (фізична) енергія первинного випромінювання перерозподіляється поміж повторно зарядженими частиками. 2) (фізико-хімічна) хімактив заряджені іони і незаряджені уламк ядер реагуютьз великою швидкістю між собою з іншими молекулами. 3(хімічна)відбуваються реакції , які призводять до утворення молекул нової речовини(радіаційно –хімічний синтез).

Переваги РПХ: створення необхідного розподілу центрів ініціювання завдяки високій проникній здатності випромінювань;- швидкість процесу практично не залежить від Т ф є зручним з технологічної точки зору; - відсутність каталізатора сприяє одержанню більш чистих матеріалів або речовин; - можливість хімічного приєднання до поверхні різних речовин органічних полімерів.

Застосування РПХ у прмимсловості:

1.радіац. Полімеризація- відбув при низькій Т під дією бетв і гамма випромінювань у назовій і рідкій , твердій фазах- радіан полімеризація етилену, акриламіду. Утворюються полімерні матеріали високої чистоти для радіоелектроніки і медицини.2. одержання деривинно-полімерних матеріалів для виготовлення меблів шляхом полімеризації мономерів у гетерогенних системах за допомогою РПХ.3. Радіаціїне зшивання полімерів призводить до дифіукації структури і властивостей полімерів.4. радіаційна модифікація природних і синтетичних волокон та деревини шляхом прищеплення на них полімерів дає можливість одержувати водо- і масло-відштовхувальні матеріали, вогне,світло- і біостійкі тканини. 5. Радіацхмі синтез (окиснення ,хлорування,сульфохлорування орган сполук) у виробництві пахучих речовин, ПАР для мийних засобів. 6. Радіаційне модифікування неорг матеріалів(оксидів меалів- каталізаторів хім. процесів; оксидів металів з особливими діелктитричними властивостями і для апів провідників).7. радіацхім очищення води та побутових і промислових відходів.

Обробка тиском ґрунтується на використанні пластичної деформації матеріалів, тому, в основному, обробці тиском підлягають пластичні матеріали. Розрізняють такі види обробки тиском: прокатування, пресування, волочіння, кування і штампування.

Штампування - це пластична деформація заготовок, обмежена порожниною штампа і набуття заготовками зовнішньої форми цієї порожнини. Штампування розрізняють: об'ємне і листове.

Продуктивність штампування у десятки разів більша, ніж кування, а кваліфікація робітників потрібна значно нижча. При штампуванні досягається значно більша точність і чистота поверхні, ніж при куванні. Проте штампування вигідне при масовому і серійному виробництві. Штампування буває гарячим і холодним. Штампування здійснюється на пресах, молотах і кувальних машинах.

Об'ємне штампування використовується для виготовлення виробів досить складної форми (колінчасті вали, шатуни, диски і т.п.).При листовому штампуванні розрізняють такі операції: розподільні (вирубування, пробивання, розрізання) і формозмінні (витягування, обтискання, роздавлювання і т.п.)