Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

102. Термічні процеси нафтопереробки.

Фракційна перегонка нафти. Сира нафта після добування її з надр очищується від розчинених у ній газів, води, мінеральних солей і механічних домішок. Вся нафта піддається перегонці на фракції. Фракційна перегонка ґрунтується на різниці в температурах кипіння окремих фракцій вуглеводнів, близьких за фіз. властивостями. Перегонка нафти здійснюється на атмосферно-вакуумних установках. Нафта нагріта паливними газами в печі до температури кипіння надходить у середню частину ректифікаційної колони яка працює під атмосферним тиском. Низько киплячі фракції перетворюються у пару і прямують угору, а високо киплячий мазут – стікає вниз колони. Первинна перегонка нафти дає лише грубі фракції порівняно невисокого виходу і низької якості. Тому більшість із цих фракцій підлягає вторинній термічній переробці.

Термічний крекінг мазуту. Коксування мазуту для зменшення утворення коксу ведуть у дві стадії. Спочатку при 450-470˚С і тиску 2,5 МПа отримують бензин і середньо киплячу фракцію. На другій стадії збільшують тиск до 4,5 МПа і при температурі 500-520˚С із середньо киплячої фракції отримують до 30-35% бензину, до 55% крекінг-залишку і до 10-15% газів.

При необхідності отримання із нафтових фракцій газів і рідких ароматичних вуглеводнів застосовують піроліз. Нині термічні методи переробки нафтових фракцій змінюються менш енергоємними і більш ефективними каталіз ними процесами, які відбуваються під значно меншим тиском.

105. Принципи інтенсифікації хіміко – технологічних процесів.

Загальні принципи інтенсифікації хіміко-техн процесів зводяться до зміни осн. факторів, що впливають на швидкість процесу та вихід продукту.

Шляхи інт процесів в кінетичній області:

зміна температури

зміна концентрації реагуючих речовин

використання каталізаторів

для процесів, що відбув. в дифузійній області:

гомогенізація

перемішування

турбулізація

раціональний вибір напрямку руху реагуючих речовин.

Для інтенсифікації процесів, що відбув. в перехідній області застосовують одночасно як кінетичні, так і дифузійні фактори. Підвищення температури приводить до збільшення константи швидкості реакцій і меншою мірою збільшує коефіцієнт дифузії, підвищення тиску особливо доцільне при прискоренні газових реакцій, які відбув. із зменшенням об’єму.

перспективні напрями розвитку і вдосконалення хіміко – техн.. процесів:

перехід до малоопераційної, енерго та ресурсозберігаючої технології.

освоєння нових методів дії на речовину: застосування лазерного, радіаційного, магнітного опромінювання, надвисоких тисків і температур, плазми, тощо.

105+. Електричне контактне зварювання.

Зварювання – технологічний процес одержання нерозємних зєднань , сплавів та інших матеріалів. здійснюваний на основі міжатомного зчіплення зварюваних матеріалів.

Електричне контактне зварювання – пр. цьому методі зварювання заготовки попередньо нагріваються електричним струмом великої густини, який проходить через їхню поверхню. Сила струму досягає тисячі амперів, відбувається інтенсивне виділення теплоти у місці контакту зварюваних поверхонь, метал переходить у пластичний стан. Після цього струм вимикають і стискують зварювані заготовки, під час його взаємодіють атоми металів і утворюється зварювальний шов.

Є 3 основні типи електричного контакту зварювання6 стикове, точкове, шовне.

При с тисковому зварюванні деталі стискуються з невеликими зусиллями для забезпечення контакту по зварюваним поверхням.

Точкове зварювання зостосовується для зєднання заготовок внадпуск. Зварювані заготовки для забезпечення контакту затискаються з силою між двома стрижневими мідними електродами, до яких підведений струм.

Шовне зварювання також застос. для зєднання деталей навпуск, але замість мідних точкових стрижнів електродами є мідні ролики, які котяться по поверхні зварюваних деталей.

Шовне роликове зварювання аналогічне точковомуЮ але призначене для одержання безпосереднього зварного шва.