Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Мережко

1. Класифікація технологічних процесів (5 ознак)

За способом організації: Періодичної дії – окремі стадії процесу чергуються в часі і відбуваються в одній і тій же зоні апарата. Здійснюються як правило в одному апараті. Безперервної дії – коли окремі стадії виробництва відбуваються в різних частинах апарата. Комбіновані – це процеси, які на одних стадіях відбуваються безперервно, а на інших – періодично. (процес виробництва тіста).

За зміною параметрів в часі: Стаціонарні – процеси, в яких кожний із параметрів, що характеризує процес є постійним у часі. Нестаціонарні процеси – це процеси, в яких кожен із параметрів, що характеризують процес, є змінним у часі. Параметри, які можуть супроводжувати процес: температура, консистенція, концентрація, тиск, швидкість просування сировини.

За кратністю обробки сировини: Із замкнутою схемою, Із розімкнутою схемою.

За кінетичними закономірностями: Механічні - Їх основою є механічна дія на тверді матеріали. Рушійна сила – різниця зусиль. Гідромеханічні - Основа – гідромеханічна дія на рідинні та газові матеріали. Рушійна сила – перепад тисків. Теплові - Основа – зміна теплового стану взаємодіючих середовищ. Рушійна сил – різниця температур. Масообмінні - Основа - перехід речовини від однієї фази в іншу шляхом дифузії. Рушійна сила – різниця концентрації речовин. Які переміщуються з однієї фази в іншу. Хімічні – Підпорядковуються законам хімічної кінетики. Мікробіологічні - Відбуваються під впливом мікроорганізмів. Електрофізичні – засновані на перетворенні електричної енергії в теплову.

3 Мінеральна сировина. Характеристика рудної сировини.

Мінеральна сировина - сировина, що добувається із надр або одержується з відходів гірничо-збагачувального або металургійного виробництва.

Мінеральна сировина поділяється на рудну, нерудну та паливну.

Рудною мінеральною сировиною називають гірські породи або мінеральні агрегати, що містять метали які можуть бути економічно вигідно вилучені в технічно чистому вигляді.

Класифікація руд за кількістю металів:

Монометалічні – тільки один метал доцільний для добування (хромові, залізні).

Біометалічні – два метали доцільні для добування (мідно - молібденові).

Поліметалічні – добування більш як два метали (саксонські руди, які містять кобальт, нікель).

Класифікація руд за призначенням:

руди чорних металів(залізо, чавун, сталь)

руди кольрових металів

руди рідкісних металів (золото, срібло, платина)

4

.Виробництво аміаку - основи багатьох мінеральних добрив

Сировиною є азот і водень.

Методи добування: дуговий; ціанмідний; аміачний;

Аміачний-зв'язування азоту є найрентабельнішим тому що витрати енергії на 1 г азоту у декілька разів менші ніж при інших способах.Понад 95% добувають аміачним способом.Аміачний метод зв'язування азоту + = +Q.

Джерелом азоту є повітря, а для отримання водню використовують різні гази, що містять Н2, вуглеводні, вугілля та воду.

Азот і водень взаємодіють у присутності каталізатора-застосовують залізо. Промисловий спосіб отримання аміаку заснований на прямій взаємодії водню і азоту:

N 2 (г) + 3H 2 (г) ↔ 2NH 3 (г) + 91,84 до Дж

Це так званий процес Габера (німецький фізик, розробив фізико-хімічні основи методу).

Iз рівняння + = +Q видно, що реакція оборотна і відбувається з виділенням теплоти та зменшенням об’єму.Підвищуючи тиск і знижуючи температуру рівновагу можна змістити у бік утворення аміаку.(принцип Ле-Шательє.)

Застосування каталізатора (пористе залізо з домішками Al 2 O 3 і K 2 O) дозволило прискорити досягнення рівноважного стану. процес отримання аміаку проводять при наступних умовах: температура 500 C, тиск 350 атмосфер, каталізатор. Вихід аміаку при таких умовах становить близько 30%. У промислових умовах використаний принцип циркуляції - аміак видаляють охолодженням, а не прореагували азот і водень повертають в колону синтезу. Для отримання аміаку в лабораторії використовують дію сильних лугів на солі амонію:

NH 4 Cl + NaOH = NH 3 ↑ + NaCl + H 2 O.

NH 4 NO 3 + NaOH = NH 3 ↑ + NaNO 3 + H 2 O.

Зазвичай лабораторним способом отримують слабким нагріванням суміші хлориду амонію з гашеним вапном. 2NH 4 Cl + Ca (OH) 2 = CaCl 2 + 2NH 3 ↑ + 2H 2 O

7.Нерудна сировина.

Нерудну сировину називають ще мінерально-хімічну;і вона є джерелом добування неметалів/сірки,фосфору,та ін../солей, мінеральних добрив, будівельних матеріалів. Найважливішими видами нерудної сировини є саморідна сірка,апатити,фосфорити,природні солі/калійні ,сода кухонна сіль. До нерудної сировини належать алмаз і графіт. Основну масу будівельних матеріалів виготовляють із силікатної сировини. Силікатна сировина досить доступна, дуже дешева, особливо при розробці відкритим способом. Технологія її перетворення в матеріал найпростіша, як правило це лише механічна обробка, тим часом як метал наприклад необхідно виплавити з руди. Силікатну сировину отримують з гірських порід різного походження і складу. Гірська порода- це природне накопичення значної кількості мінералів, які перебувають у пухкому або твердому стані. Гірські породи розрізняють за походженням: вивержені, осадові, метаморфічні/видозміненні. Залежно від потреб будівництва гірські породи можна використовувати в незмінному вигляді або після механічної обробки. За поширеністю в земній корі перше місце займає кремнезем, друге- глинозем.