Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

67. Електоріз води

Електроліз - Це окислювально-відновний процесс, що протікає на електродах при проходженні постійного електричного струму через розчини або розплави електролітів. На негативно зарядженому електроді - катоді відбувається електрохімічне відновлення частинок (атомів, молекул, катіонів), а на позитивно зарядженому електроді - аноді йде електрохімічне окислення часток (атомів, молекул, аніонів). Електроліз води проводиться завжди в присутності інертного електроліту (для збільшення електропровідності дуже слабкого електроліту - води): В залежності від інертного електроліту електроліз проводиться в нейтральною, кислотної або лужному середовищі. При виборі інертного електроліту необхідно врахувати, що ніколи не відновлюються на катоді у водному розчині катіони металів, які є типовими восстановителями (наприклад Li +, Cs +, K +, Ca 2 +, Na +, Mg2 +, Al3 +) і ніколи не окислюється на аноді кисень O-II аніонів оксокіслот з елементом у вищій ступеня окислення (наприклад ClO4-, SO42-, NO3-, PO43-, CO32-, SiO44-, MnO4-), замість них окислюється вода

70. Зварювання тиском, основні закономірності та види. Використання тиску в технології.

Електричне контактне зварювання. При цьому методі зварювання заготовки попередньо нагріваються електричним струмом великої густини, який проходить через їхню поверхню. Сила струму досягає тисяч амперів, відбувається інтенсивне виділення теплоти у місті контакту зварювання поверхонь, метал переходить у пластичний стан. Після цього струм вимикають і стискують зварювані заготовки, підчас цього взаємодіють атоми металів і утворюються зварний шов.

Є три основних типи електричного контактного зварювання: стикове, точкове, шовне.

При тиковому зварюванні деталі стикуються з невеликим зусиллям для забезпечення контакту по зварюваним поверхні. Далі вимикається електричний струм.

Точкове зварювання застосовується для з’єднання заготовок. Зварювані заготовки для забезпечення контакту затискаються з силою між двома стрижневими мідними електродами, до яких підведений струм.

Шовне зварювання також застосовується для з’єднання деталей внапуск, але замість мідних точкових стрижнів електродами є мідні ролики, які котяться по поверхням зварюваних деталей.

Газопресове зварювання. При газ опресованому зварюванні заготовки, які з’єднуються у стик, нагрівають до пластичного стану газовими пальниками. Після цього їх зчавлюють для утворення зварного з’єднання. Застосовується при зварюванні труб, арматури, рейок.

Ультразвукове зварювання. Для одержання зварного з’єднання використовується механічна енергія ультразвукових коливань. Це зварювання може виконуватись точковим або шовним методами.

Зварювання тертям. Цей вид зварювання застосовується для одержання стикових з’єднань. Заготовки при цьому щільно притискують одна до одної, і одну з них піддають обертовому рухові. Зварюванням тертям можна з’єднувати однорідні і різнорідні матеріали. Застосовується при виготовленні різальних інструментів, штампів, валів.