Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

19. Вода у виробництві промислових товарів, властивості води.

Вода – природна сировина, яка має найважливіше значення в житті та діяльності людини. Основні запаси води зосереджені в світовому океані. Природні прісні води є головним джерелом води в промисловості. Їх поділяють за походженням і призначенням. За походженням: поверхневі. Атмосферні, підземні. За призначенням:и питна і промислова. Вода використовується при виробництві більшості виробів. Ми не бачимо цього, але мільйони літрів води йде на продукцію, яку ми купуємо, використовуємо і потім викидаємо. Тому таку воду називають прихованої чи потаємної. Прихована вода часто не робить прямий вплив у нашому житловому регіоні, але впливає в цілому на весь світ. В економії води потрібно враховувати додатково до загально-споживаної воді те, що дуже великими споживачами води є сільське господарство і туризм. З сільським господарством безпосередньо пов'язана продовольча промисловість, де одним з великих власників прихованої води є м'ясо. Заводи, які щодня виробляють такі матеріали, як папір або пластик, залежать від води як у виготовленні, так і в очищенні продукції. Велика кількість води - до половини всієї споживаної води на планеті - витрачається на виробництво енергії.Дуже складно точно вирахувати, скільки від усіх запасів Землі людина зможе зберегти води, споживаючи її економно.

Властивості води:

твердість – зумовлена солями кальцію та магнію. Є три види твердості води: тимчасова, постійна, загальна.

Загальна кількість солей – визначають сухим залишком, який утворюється після випаровування 1 л води та висушування залишку при 105-110˚С.

Реакція води (кислотність і лужність) – характеризується логарифмом концентрації водневих іонів рН.

Прозорість води – визначають товщиною шару води через який видно зображення предмета що розміщений на дні.

Смак

Окиснювальність – це маса кисню в міліграмах яка йде на окиснення органічних речовин, розчинених в 1 л води при певних умовах окиснення.

20. Електрохімічне виробництво хлору та їдкого натру

Способи отримання хлору та каустичної соди(їдкого натру):

І. діафрагмовий,

ІІ. ртутний,

ІІІ. мембранний.

I. Використовують залізний катод та діафрагму, яка розділяє катодний і анодний простори. На катоді виділяється водень, на аноді – хлор, а електроліт збагачується їдким натром. Хлор активно взаємодіє з їдким натром:

2NaOH + Cl2 → NaCl + NaClO + H2O. Запобігти утворенню гіпохлориду натрію можливо, якщо анодний і катодний простори розділити діафрагмою.

II. Електролізер складається з двох окремих частин: ванни А та ванни Б

Процеси, які відбуваються у ванні А:

На аноді розряджаються іони хлору:

2Cl- - 2e → 2Cl → Cl2

На ртутному катоді іони натрію розряджаються з утворенням амальгами:

Na+ + nHg + e→ Na·nHg

Процеси, які відбуваються у ванні Б:

Амальгама обробляється гарячою водою:

Na·nHg + Н2О → NaОН + ½ Н2 + nHg

Водень і їдкий натр виводять із ванни і подають на переробку.

Ртуть відновлюється і знову повертається в електролізер.

III. Анод і катод повністю ізольовані один від одного іонообмінною мембраною, крізь яку не проникають молекули газу або рідини: мембрана пропускає тільки іони. Якщо створити навколо мембрани електричне поле, то вона починає пропускати іони натрію, а іони хлору затримує. На аноді виділяється хлор, на катоді – водень, у розчині залишається їдкий натр.