Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

23. Промислова водопідготовка, основні процеси та їх призначення

Промислова водопідготовка- це комплекс процесів отримання води необхідної якості.

Для очищення води води використовують: відстоювання, фільтрування, знезараження, знесолення, пом’якшення.

Процес відстоювання дозволяє вилучити з води грубо-дисперсні домішки, які осідають на дно безперервно діючих відстійних бетонованих резервуарів.

Фільтрування здійснюється через піщані фільтри, що знизу доверху пошарово складаються з каменю, гравію та піску.

Знезараження води (знищення хвороботворних мікроорганізмів та окиснення органічних домішок):хлорування(за доп. газоподібного хлору), хлорного вапна, озонуванням, ультрафіолет. пром., ультразвук. коливань.

Знесолення-видалення з води усіх солей.

Пом’якшення-очищення води від солей кальцію та магнію.

Способи пом’якшення води: фізичні(кип’ятіння,дистиляція,виморожування), хімічні(вапняний (гашене вапно); содовий (кальцинована сода); натронним (гідроксид натрію), фосфатний ( тринатрийфосфат)), фізико-хімічні(елетрохімічний, іоннообмінний)

24. Гідроелектрометалургія. Електролітичне рафінування міді.

Електроліз з нерозчинними анодами: на К осідає чистий метал, на А виділ. галогени, кисень, відповідна кислота.

Електроліз з розчинними анодами: очищення отриманого пірометалургійним шляхом чорнового металу від шкідливих домішок або видалення з нього цінних компонентів – електролітичне рафінування металів.

Електроліз з розчинними анодами: метал, який підлягає очищенню=А, після вмикання струму анод(метал) розчиняється, катіони металу переходять в електроліті в результаті електролізу осідають на катоді у вигляді більш чистого металу.

Стадії процесу гідроелектрометалургії:

1)підготовка руди

2)розчинення руди

3)очищення від шкідливих для електролізу домішок

4)коригування електроліту

5)електроліз для отримання або рафінування міді

Електролітичне рафінування міді:вик в електролізерах, як електроліт використовується сірчанокисла мідь та сірчана к-та. Поміщаються литі аноди з чорної міді між якими розміщ. катоди з тонких листів електролітичної міді. при електролізі Аноди(мідь) розчиняються на катоді осідає лише чиста мідь.

26. Ливарне виробництво. Лиття в піщано-глиняні форми.

Литтям назив. технологічний процес виготовлення заготовок для деталей машин і механізмів заповненням попередньо вироблених ливарних форм розплавом металу, сплавом або ін.конструкційним матеріалом.Немає жодної галузі машино- та приладобудування де б не застосовували деталі, виготовленні литтям.Лиття в піщано-глиняні форми. Формові та стрижневі суміші складаються з піску, глини, протипригарних і в’яжучих речовин. Пісок – основний матеріал для виготовлення разових ливарних форм і стрижневих сумішей. Найчастіше використовують кварцовий пісок (кремнезем має високу вогнетривкість, міцність, твердість і хім.стійкість). Глина після зволоження набуває високої пластичності.Для поліпшення властивостей піщано-глиняних сумішей до їх складу додають кам’яновугільний пил, подрібнений кварц, рідке скло.Форми виготовляють ручним і машинними способами. Піщано-глиняні форми можуть бути сирими та сухими. Сирі форми виготовляють із піщано-глиняної суміші, яка містить 10-12% глини та 4-5%. Така формова суміш має високу пластичність, добре формується і легко вибивається. Сухі форми виготовляють із сумішей, які містять 10-20% глини. Ці форми сушать у печах за темп. 250-430 С.