Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бо шпор на екзам.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

15. Банківські операції із запозичення ресурсів

Структура запозичених ресурсів: Недепозитні джерела (запозичені ресурси): 1. міжбанківські кредити – оперативне джерело залучення коштів, але є найбільш дорогим по вартості. Терміни надання – від декількох днів до 3-6 місяців. Основна мета одержання міжбанківського кредиту: підтримка поточної ліквідності; розширення обсягу активних операцій. 2. кредити Національного банки України – одержання кредитів Національного банки України за різними механізмами рефінансування. 3. випуск облігацій – банки, створені у виді акціонерного товариства мають право випускати облігації на суму, що не перевищує 25% їхнього статутного капіталу тільки після повної оплати раніше емітованих акцій. Забороняється випуск облігацій для формування статутного капіталу, а також для покриття збитків від господарської діяльності. 4.  Операції РЕПО – угода про зворотний викуп – тимчасовий продаж активів високої якості (звичайно державних боргових цінних паперів) з одночасним заключенням угоди про зворотний викуп цих активів в обговорений термін у майбутньому по встановленій ціні або з установленим прибутком. Банківські установи залучають додаткові ресурси також і за рахунок випуску власних боргових зобов’язань і, зокрема, облігацій.

16. Гарантування вкладів фізичних осіб в Україні

Фонд гарантува́ння вкла́дів фізи́чних осі́б Фонд гарантує кожному вкладнику банка - учасника Фонду відшкодування коштів за його вкладами, включаючи відсотки, в розмірі вкладів на день настання недоступності вкладів, але не більше 150.000 грн. за вкладами у кожному із таких банків. Відшкодуванню вкладів до зазначеної суми підлягають всі вклади, розміщені одним вкладником на кількох рахунках в одному банку чи в різних банках, а також в різних валютах. Виплата Фондом гарантованої суми відшкодування через визначені банки-агенти здійснюється протягом 3-6 місяців з дня настання недоступності вкладів, а строк позовної давності за зверненнями вкладників становить 3 роки. Важливо також зазначити, що Фонд набуває право кредитора щодо банку на всю суму, що підлягає відшкодуванню, з дня настання недоступності вкладів. Фонд є державною спеціалізованою установою, яка виконує функції державного управління у сфері гарантування вкладів фізичних осіб. Окрім цього, він має статус юридичної особи, володіє відокремленим майном, яке є об’єктом права державної власності і перебуває у його повному господарському віданні. Фонд є економічно самостійною установою, яка не має на меті одержання прибутку. Учасниками Фонду є всі банки-юридичні особи, які зареєстровані в Державному реєстрі банків, та мають банківську ліцензію на право здійснювати банківську діяльність. Банки Фонду поділяються на дві категорії: учасників та тимчасових учасників.

17. Запозичення банками ресурсів на міжбанківському ринку

Популярним джерелом запозичення коштів для банків є міжбанківський кредит. Міжбанківський ринок кредитних ресурсів — це ефективний механізм перерозподілу грошових коштів. З одного боку, міжбанківський кредит дозволяє банкам з недостатньою кількістю ресурсів виконувати вимоги ЦБ або задовольняти потреби клієнтів у кредитах. З другого боку, міжбанківський ринок слугує для підтримки зростання депозитів і надає кредиторам можливість вигідного розміщення тимчасово вільних коштів. Загалом кредитування інших банків характеризується відносною безпечністю, хоча повністю не виключає кредитного ризику. Відсоткова ставка за міжбанківськими кредитами залежить від кон’юнктури ринку і встановлюється провідними банками. Розмір відсоткової ставки за конкретним кредитом є предметом переговорів між позичальником та кредитором і може відрізнятися від діючої ринкової ставки. Ставки міжбанківського ринку в цілому нижчі за ставки, пропоновані іншим позичальникам.

Строки надання міжбанківських кредитів містяться в діапазоні від кількох годин до кількох місяців (як правило не більш як 6 міс.). На міжбанківському ринку укладаються кредитні угоди трьох типів: 1) одноденні; 2) строкові; 3) безстрокові.

Угоди за одноденними позиками — кредити типу «овернайт» (overnight) — укладаються, як правило, по телефону без письмового оформлення і передбачають повернення коштів наступного дня (не пізніш як через 24 год).

У строкових кредитних угодах термін надання кредиту (дні, тижні, місяці) чітко обумовлюється сторонами і фіксується письмово.

Безстрокові (відкриті) угоди автоматично продовжуються щодня доти, доки один із учасників не вирішить її перервати. Термін дії такої угоди не визначається, відсоткова ставка плаваюча. Більшість безстрокових контрактів укладається між невеликими та дещо біль­шими за розміром банками, які мають постійні кореспондентські відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]