Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бо шпор на екзам.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать
  1. Сутність та види валютних операцій банків

Валютні операції – це будь-які операції торговельного, кредитного чи розрахункового характеру, пов’язані з використанням іноземної валюти і платіжно-кредитних інструментів, виражених в іноземній валюті.

Поточними торговельними операціями в іноземній валюті є такі:

– розрахунки за експорт та імпорт товару без відстрочення платежу або з відстроченням;

– розрахунки на території України між резидентами – суб’єктами господарювання за товар на підставі індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Поточними неторговельними операціями в іноземній валюті є такі:

– перекази з оплати праці, стипендій, пенсій, аліментів, державної допомоги, матеріальної допомоги, допомоги родичів, благодійної та гуманітарної допомоги, виплат і компенсацій, включаючи виплати і т.д.;

– виплати на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів;

– оплата витрат, пов’язаних зі смертю громадян (транспортні витрати і витрати на поховання);

– оплата витрат іноземним судовим, слідчим, арбітражним, нотаріальним та іншим повноважним органам, витрат іноземних адвокатів;

– оплата зборів (мита) за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти права інтелектуальної власності, включаючи оплату послуг, які надаються патентними відомствами інших країн, і послуг патентних повірених за кордоном;

    • на оплату вступних, членських внесків до міжнародних організацій.

    • Інші.

Валютними операціями, пов’язаними з рухом капіталу, є такі:

– надання та отримання резидентами фінансових кредитів і позик;

– операції, пов’язані з виконанням зобов’язань за гарантіями, поруками та заставою;

– операції, пов’язані з виконанням зобов’язань за лізингом;

– операції, пов’язані з виконанням зобов’язань за факторингом;

– здійснення прямих інвестицій в Україну;

– інші валютні операції, які не є поточними.

До валютно-обмінних операцій з іноземною валютою і дорожніми та іменними чеками (валютно-обмінні операції) належать:

– купівля у фізичних осіб-резидентів і нерезидентів готівкової іноземної валюти за готівкові гривні;

– продаж фізичним особам-резидентам готівкової іноземної валюти за готівкові гривні;

  • та інші.

59. Порядок відкриття та ведення валютних рахунків клієнтів

Відкриття рахунків юридичним особам (підприємствам, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю в Україні) передбачає подання в комерційний банк відповідного набору документів.

Банк приймає документи, перевіряє їх і оформляє відкриття рахунку клієнта на основі договору про розрахунково-касове обслуговування за валютними рахунками.

Надходження в іноземній валюті на користь підприємства, а також кошти, отримані в іноземній валюті на українській території, зараховуються на його рахунок в уповноваженому банку. Для цього паралельно відкриваються два рахунки:

  • розподільний рахунок для зарахування надходжень в іноземній валюті у повному обсязі;

  • поточний валютний рахунок для обліку коштів, які залишаються у розпорядженні підприємств після обов’язкового продажу частини експортної виручки.

На розподільному рахунку валютні кошти юридичних осіб після їх зарахування можуть перебувати не більше п’яти банківських днів. Саме з цього рахунку за українським законодавством 50% валютної виручки підприємств підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському ринку, після чого другі 50% зараховуються на поточний валютний рахунок клієнта банку.

Поточний рахунок в іноземній валюті відкривається підприємству для проведення в межах чинного законодавства України в безготівковій та готівковій іноземній валюті розрахунків при здійсненні поточних операцій та для погашення заборгованості за кредитами в іноземній валюті.

Уповноважені українські банки можуть відкривати поточні рахунки у національній валюті нерезидентам-інвесторам для здійснення ними інвестиційної діяльності на території держави. Іноземними інвесторами можуть бути фірми, банки та інші кредитні установи, міжнародні організації та окремі громадяни.

Уповноважені банки можуть відкривати поточні валютні рахунки також фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності (резидентам), які здійснюють свою діяльність без створення юридичної особи. Поточний рахунок відкривається за режимом, який визначено для юридичних осіб — резидентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]