Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бо шпор на екзам.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

35. Форми забезпечення зобов’язань позичальника перед банком

Застава майна клієнта є однією з найпоширеніших форм забезпе­чення повернення банківського кредиту. Оформляється вона дого­вором про заставу. Позички, що видаються під заставу майна клієнта або його майнових прав, назив. ломбардними.

Залежно від матеріально-речового змісту предмети застави поді­ляються на такі групи:

1. Застава майна клієнта:

• товарно-матеріальних цінностей;

• цінних паперів, включаючи векселі;

• депозитів, що знаходяться в тому ж банку;

• іпотека (застава нерухомості).

2. Застава майнових прав:

• орендатора;

• автора на винагороду;

• замовника за договором підряду;

• комісіонера за договором комісії.

Позичка видається на 50—90 % вартості застави

Найбільш поширеними видами застави є застава товарів в обігу і застава товарів у переробці. У цьому випадку заставодавець не лише безпосередньо володіє заставними цінностями, але й може їх витрачати за умови поновлення в сумі використаних цінностей. Забезпечення товарними запасами. При цій формі заставою висту­пають партії сировини, матеріалів, готової продукції. Перевага надає­ться товарам, торгівля якими ведеться на біржі, тобто по яких легко ви­значити ринкову ціну. Умовою застосування товарних запасів як застави є їх застрахованістьНаступною формою забезпечення кредиту є цінні папери. В цьому випадку забезпеченням кредиту можуть бути представлені позичаль­ником різного роду цінні папери підпри­ємств, банків, держави: акції, облігації, короткострокові ка­значейські зобов'язання, векселі, депозитні сертифікати.! Власні акції та облігації підприємства-позичальника не приймаються банком у забезпечення позички.

Ще однією формою забезпечення кредиту є гарантія чи порука — зобов'язання третьої особи погасити борг позичальника у випадку його неплатоспроможності.

Кредити під гарантію видаються позичальнику лише в тому випадку, якщо гарант є платоспроможною особою. Платоспроможність гаранта повинна бути підтверджена банком, що його обслуговує. Переуступка контрактів як форма забезпечення практикується при кредитуванні будівельних організацій, що здійснюють регуляр­ні поставки товарів за контрактом. Боржник переуступає контракт кредитуючому банку, внаслідок чого надходження від покупця по виплаті за контрактні роботи зараховується у погашення заборгова­ності за кредитом.

Іпотекою називається застава землі, нерухомого майна, при якій земля або нерухоме майно залишається у заставодавця чи третьої особи.

Забезпечення нерухомим майном, як правило, використовується при видачі великих довгострокових кредитів, так званих іпотечних позичок

36. Методи банківського кредитування

Комерційні банки, виходячи з пріоритетів грошово-кредитної політики, власних інтересів та потреб позичальників, можуть застосовувати різні методи кредитування, які визначають форму позичкового рахунка, порядок видачі та погашення, методи контролю за цільовим використанням позики та засоби регулювання заборгованості. У світовій банківській практиці найбільш поширеними методами кредитування є кредитна лінія, автоматично поновлюваний (револьверний) кредит, контокорент, овердрафт. За формою кредитна лінія це письмова угода між банком і потенційним позичальником, в якій вказано термін та умови надання кредиту на перспективу. Цей документ підтверджує, що банк дає згоду надавати кредити у заздалегідь визначених розмірах протягом певного часу і на умовах, передбачених угодою. Особливість кредитної лінії як форми фінансування полягає у тому, що вона не розглядається банком як безумовно обов¢язковий контракт. Банк може анулювати угоди до закінчення терміну, якщо, наприклад, фінансовий стан клієнта істотно погіршиться аьо не будуть виконані певні умови договору. Позичальник також має право частково або повністю не скористатися кредитною лінією. Початкова домовленість щодо розміру кредитної лінії може бути зкоректована банком у разі раптової зміни кон¢юнктури ринку або у зв¢язку з нормативними обмеженнями (наприклад, перевищення нормативно встановленого ліміту заборгованості на одного позичальника). Револьверний, або автоматично поновлюваний, кредит це позика, що надається банком клієнту в межах встановленого ліміту заборгованості, який використовується повністю або частинами і відновлюється в міру погашення раніше виданого кредиту. Поновлювана кредитна лінія (revolving line of credit) відкривається банком, якщо позичальник відчуває довготермінову нестачу обігових коштів, необхідних для підтримання неперервного зростання обсягу виробництва. Кредитна лінія дає йому можливість покривати зростаючу щодалі потребу в обіговому капіталі. Термін такої позики звичайно виходить за межі одного року. Повернувши частину боргу, позичальник може отримати нову позику в межах встановленого ліміту та терміну дії договору. Контокорент. З метою прискорення платіжного обороту клієнта банк бере на себе всі його операції за поточними вимогами та зобовязаннями. Для цього банк відкриває йому єдиний контокорентний рахунок (розрахунковий у такому разі закриває), за яким здійснюються усі розрахункові та кредитні операції:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]