Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бо шпор на екзам.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

65. Особливості здійснення валютного кредитування

Юридичні та фізичні особи-резиденти мають право одержувати від уповноважених банків та нерезидентів кредити в іноземній валюті лише в безготівковій формі і тільки через уповноважені банки України.

Кредити, що одержують від нерезидентів резиденти - фізичні особи, які не зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності, мають зараховуватися на їх рахунки, відкриті в уповноважених банках або в іноземних банках. Такі кредити фіз.особи можуть одержувати на строк не менше ніж на півроку. У разі надходження кредиту на рахунок фіз.особи, відкритий в уповноваженому банку, його погашення здійснюється з цього рахунку.

Використання фіз.особами кредитних коштів здійснюється як у безготівковій, так і в готівковій формі (з додержанням вимог, установлених нормативно-правовими актами Нац.банку з питань використання готівкової іноз.валюти на території України).

У процесі здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства можуть залучати кредити в іноземній валюті. Ці кредити надаються як резидентами, так і нерезидентами. Здебільшого кредити залучаються для виконання зобов’язань за зовнішньоекономічними контрактами, оплати відряджень за кордон тощо. Практика свідчить, що кредити в іноз.валюті є вигіднішими для позичальника, оскільки ставки за ними є набагато нижчими, ніж за кредитами у вітчизняній валюті. Однак слід також враховувати підвищений валютний ризик за такими кредитами.

Кредити в іноз.валюті надаються вітчизняними КБ за умови мобілізації ними валютних ресурсів на відповідний строк. При цьому допускається часткове або повне конвертування кредитних коштів у гривню або іншу іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України чи на міжнародних валютних ринках згідно з умовами укладених кредитних договорів. У нинішній час таку можливість мають усі юр. та фіз. особи, що є суб’єктами підпр-кої діяльності.

У разі планування залучення кредитів в іноземній валюті від нерезидентів фінансові служби підприємств повинні враховувати такі особливості:

• кредити отримуються тільки в безготівковій формі;

• договори, які передбачають виконання резидентами боргових зобов’язань перед нерезидентами за залученими кредитами в іноземній валюті (окрім товарних кредитів), у т. ч. поворотною фінансовою допомогою в іноземній валюті, підлягають обов’язковій реєстрації НБУ шляхом видачі резидентам реєстраційних свідоцтв;

• позичальник зобов’язаний зареєструвати договір до фактичного одержання кредиту;

• за видачу реєстраційного свідоцтва стягується плата згідно з тарифом послуг, установленим нормативно-правовими актами НБУ;

• процентна ставка за валютними кредитами від нерезидентів не повинна перевищувати розміру середньозваженої процентної ставки, за якою ком.банки України надають суб’єктам господарювання кредити в іноз.валюті на внутр. кредитному ринку;

• якщо договором з нерезидентом передбачено одержання кредиту без надходження коштів на рахунок резидента-позичальника на території України та/або погашення заборгованості за таким кредитом здійснюватиметься з рахунку резидента в іноземному банку, то резидент-позичальник повинен у встановленому порядку одержати індивідуальну ліцензію на відкриття рахунку в іноземному банку;

• у разі одержання резидентом кредиту в іноземній валюті від нерезидента без отримання реєстраційного свідоцтва до нього застосовуються штрафні санкції у сумі, еквівалентній 1 % розміру одержаного кредиту, перерахованій у національну валюту України за офіційним обмінним курсом НБУ на день одержання кредиту.

Для одержання реєстраційного свідоцтва резиденту-позичальнику потрібно подати до відповідного територіального управління (ТУ) НБУ документи згідно з переліком, встановленим НБУ. Договір реєструється (з видачею реєстраційного свідоцтва) у строк, що не перевищує 7 робочих днів з дати надходження зазначених документів до ТУ. Підставою для відмови у видачі ТУ резидентові-позичальнику реєстраційного свідоцтва є:

• відсутність належним чином оформлених документів, передбачених у відповідному переліку;

• виявлення в поданих документах недостовірної (суперечливої) інформації;

• невідповідність форми укладеного договору вимогам чинно-го законодавства України.

Резидент, що одержав кредит без реєстраційного свідоцтва, зобов’язаний здійснити реєстрацію договору і довести до відома органу державної податкової служби. Якщо протягом 60 днів з моменту встановлення порушення (дати укладення акта перевірки) податковий орган не одержить повідомлення про реєстрацію від резидента, то він у встановленому порядку подає матеріали з метою застосування спеціальних санкцій, передбачених ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність». Ці санкції можуть виражатися в накладенні штрафів, застосуванні до порушників індивідуального режиму ліцензування зовнішньоекономічної діяльності, яким установлюються певні заборони, обмеження чи режим здійснення зовнішньоекономічної діяльності тільки з державного дозволу, тимчасове призупинення зовнішньоеконо-мічної діяльності.

Залучення резидентом іноземного кредиту, отриманого під гарантію КабМіну України, не потребує отримання реєстраційного свідоцтва.

Особливості надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам

1. Позики в іноземній валюті нерезидентам надають тільки резиденти – юр.особи, а також резиденти – фіз.особи - суб'єкти підприємницької діяльності.

Уповноважені банки, що мають письмовий дозвіл Нац.банку на здійснення операцій із залучення і розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках, та уповноважені фінансові установи, що мають генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій у частині можливості надання ними позик в іноз.валюті нерезидентам, надають кредити (позики) в іноз.валюті тільки банкам-нерезидентам.

2. Резиденти (крім уповноважених банків) надають позики нерезидентам лише за рахунок коштів в іноз.валюті, які не були придбані на міжбанківському валютному ринку України або отримані як кредит чи позика.

3. Резиденти надають позики нерезидентам на визначений відповідним договором строк на умовах повернення.

4. Надання резидентом позики в іноз.валюті нерезиденту потребує отримання резидентом індивідуальної ліцензії Нац.банку на переказування за межі України іноз.валюти з метою надання резидентом позики в іноземній валюті нерезиденту. Ліцензії видаються Департаментом валютного контролю та ліцензування Нац.банку.

Вимоги цього пункту не поширюються на операції, які здійснюються уповноваженими банками, що мають письмовий дозвіл Нац.банку на здійснення операцій із залучення і розміщення іноз.валюти на міжнар.ринках, та операції уповноважених фін.установ, що мають генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій у частині можливості надання ними позик в іноз.валюті нерезидентам.

5. Валютні операції з надання та повернення позик, сплати процентів за користування позикою здійснюються лише в безготівковій формі.

6. Резидент (крім уповноваженого банку) надає позику лише тому нерезиденту, який для забезпечення позики надасть гарантію (умовами якої не передбачена можливість її відкликання) банку, рейтинг якого за класифікацією міжнародних рейтингових агентств відповідає вимогам до першокласних банків не нижче категорії А.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]